Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Αποσύρονται σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων λόγω... τιμής


Σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά προχωρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τη νέα τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου.

Ήδη στα ράφια των φαρμακείων της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις, κυρίως σε σκευάσματα που λαμβάνουν όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που αναγκάζονται να πηγαίνουν από το ένα φαρμακείο στο άλλο για να λάβουν τη θεραπεία τους, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ειδικότερα, μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποίησε, με έγγραφό της την περασμένη Τετάρτη, στους γιατρούς πως προχωρά σε αναστολή διάθεσης 17 φαρμάκων, η πλειονότητα των οποίων είναι για διαβητικούς ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο λόγος είναι η έκδοση νέου δελτίου τιμών που υπαγορεύει μια μέση μείωση των τιμών των φαρμάκων της τάξης του 25% ενώ υπάρχουν και φάρμακα που «έπεσαν» κατά 95%.

Παράταση για τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται

Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί στην υπόθεση με τη λίστα φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και τα οποία δεν θα καλύπτονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο αφορά 253 φάρμακα καθημερινής χρήσης, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

Όπως κατήγγειλε την Πέμπτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κ.Λουράντος το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού δεν υπάρχει λίστα με τα φάρμακα αυτά.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλειας, Αθ.Δρέττα απάντησε πως θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα σταματήσουν να καλύπτουν δαπάνες για φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, έως ότου είναι έτοιμος ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=163359
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Οι παρενέργειες των στατινών που μειώνουν την χοληστερίνη, χρειάζονται προσοχή


Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα με στατίνες για να ρίξουν την υψηλή χοληστερίνη τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από παρενέργειες, όπως δυσλειτουργία του ήπατος, ζημιά στα νεφρά, μυική αδυναμία και καταρράκτη στα μάτια, γι' αυτό θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της υγείας τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 2 εκατ. άτομα, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, υπό τις καθηγήτριες Τζούλια Χιπίσλεϊ- Κοξ και Κάρολ Κούπλαντ, και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες που προκαλούν οι στατίνες, είναι χειρότερες κατά το πρώτο έτος της θεραπείας με αυτές. Η ανακάλυψη δεν είναι πάντως πιθανό να επηρεάσει την χρήση των δημοφιλών φαρμάκων με στατίνες, όπως το Lipitor της Pfizer και το Crestor της AstraZeneca, αλλά οι ερευνητές συνιστούν στους ασθενείς να έχουν συνεχώς το νου τους για πιθανές παρενέργειες.

Οι στατίνες είναι από τα πιο πετυχημένα εμπορικά φάρμακα όλων των εποχών και θεωρείται ότι έχουν εμποδίσει εκατομμύρια εμφράγματα και εγκεφαλικά. Δεν είναι όμως απαλλαγμένες κινδύνων, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, αν και τα οφέλη τους φαίνεται να υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους, ιδίως όταν οι στατίνες χρησιμοποιούνται με σύνεση και στη σωστή δόση.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, για κάθε 10.000 άτομα υψηλού κινδύνου που πήραν στατίνες, υπήρξαν κατά μέσο όρο 271 λιγότερα περιστατικά καρδιοπάθειας και, από την άλλη, 74 περισσότερες περιπτώσεις δυσλειτουργίας του ήπατος, 23 περισσότερα περιστατικά νεφροπαθειών, 307 περισσότεροι με καταρράκτη και 39 με μυική αδυναμία (μυοπάθεια).

Οι παρενέργειες ήσαν παρόμοιες για όλα τα διαφορετικά είδη στατινών, εκτός από τα προβλήματα στο ήπαρ, όπου οι περισσότεροι κίνδυνοι για παρενέργειες διαπιστώθηκαν στην φλουβαστατίνη, που διατίθεται από τη Novartis με τις εμπορικές ονομασίες Lescol και Lochol.

http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=7143
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δημιούργησαν τεχνητή ζωή


Την πρώτη συνθετική µορφή ζωής δηµιούργησε στο εργαστήριο µία οµάδα αµερικανών επιστηµόνων µε επικεφαλής τον γνωστό γενετιστή Κρεγκ Βέντερ. Πρόκειται για ένα πείραµα-ορόσηµο, που ανοίγει τον δρόµο για «οργανισµούς κατά παραγγελία» προκαλεί όµως και πολλές αντιδράσεις. Περισσότεροι από 20 επιστήµονες απασχολήθηκαν σε αυτό το έργο τα τελευταία δέκα χρόνια· το κόστος ξεπέρασε τα 40 εκατοµµύρια δολάρια· το αποτέλεσµα ήταν η δηµιουργία του πρώτου συνθετικού ζωντανού κυττάρου, ενός µονοκύτταρου «πλάσµατος» που ήδη απέκτησε το παρατσούκλι Σύνθια. Ο Κρεγκ Βέντερ, ο επικεφαλής του οµώνυµου Ινστιτούτου στο Μέριλαντ και την Καλιφόρνια και ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε πρώτος το «προσχέδιο» του ανθρώπινου DΝΑ, έκανε λόγο για την αυγή µιας νέας εποχής, όπου νέα ζωή θα δηµιουργείται προς όφελος της ανθρωπότητας, βακτήρια θα παράγουν µε µηχανικά µέσα βιοκαύσιµα, θα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατµόσφαιρα, θα παρασκευάζουν εµβόλια... Από την άλλη πλευρά, ήδη ακούγονται αρκετές επικριτικές φωνές: κάποιες κατηγορούν τον Βέντερ πως «το παίζει Θεός» και άλλες προειδοποιούν πως οι τεχνητοί οργανισµοί µπορεί να «δραπετεύσουν» και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή ή και να µετατραπούν σε βιολογικά όπλα.

Συνθετικό γονιδίωµα
Η Σύνθια βασίζεται σε ένα υπάρχον βακτήριο το οποίο προκαλεί µαστίτιδα στις κατσίκες. Στον πυρήνα του όµως βρίσκεται ένα εξ ολοκλήρου συνθετικό γονιδίωµα το οποίο κατασκευάστηκε από (τέσσερα µπουκάλια γεµάτα) χηµικές ουσίες στο εργαστήριο. «Καταφέραµε να πάρουµε το συνθετικό χρωµόσωµά µας και να το µεταµοσχεύσουµε σε ένα κύτταρο-δέκτη, έναν διαφορετικό οργανισµό», δήλωσε ο δρ Βέντερ. «Μόλις αυτό το νέο “λογισµικό” µπει στο κύτταρο, το κύτταρο το “διαβάζει” και µετατρέπεται στο είδος που ορίζει αυτός ο γενετικός κώδικας». Το νέα βακτήρια αναπαρήχθησαν περισσότερο από ένα δισεκατοµµύριο φορές, παράγοντας αντίγραφα που περιείχαν και ελέγχονταν από το κατασκευασµένο, συνθετικό DΝΑ. «Είναι η πρώτη φορά που ένα συνθετικό DΝΑ έχει τον πλήρη έλεγχο ενός κυττάρου», επισήµανε ο δρ Βέντερ. «Πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό βήµα, τόσο επιστηµονικά όσο και φιλοσοφικά», πρόσθεσε στην επιθεώρηση «Science».

«Σίγουρα άλλαξε τις απόψεις µου για τον τρόπο µε τον οποίο ορίζεται η ζωή και ο τρόπος λειτουργίας της ζωής».

Η οµάδα του αµερικανού γενετιστή σχεδιάζει τώρα να χρησιµοποιήσει τον συνθετικό οργανισµό, τον οποίο θεωρεί πλέον «ένα ζωντανό είδος, µέρος της απογραφής της ζωής στον πλανήτη µας», προκειµένου να υπολογίσει τον ελάχιστο αριθµό γονιδίων που χρειάζονται για να υπάρξει ζωή. Νέοι µικρο-οργανισµοί µπορεί να δηµιουργηθούν στη συνέχεια τοποθετώντας επιπλέον γονίδια για την παραγωγή χρήσιµων χηµικών, τη διάσπαση ρυπογόνων ουσιών, ή την παραγωγή πρωτεϊνών χρήσιµων για εµβόλια.

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
Οι τεχνητοί οργανισµοί µπορεί να «δραπετεύσουν» και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή

«Ο Βέντερ αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού»

ΓΙΑ «ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ στιγµή στην ιστορία της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας» έκανε λόγο ο Μαρκ Μπεντό, φιλόσοφος στο Ριντ Κόλετζ του Πόρτλαντ, στο Ορεγκον. «Τα συνθετικά βακτήρια µπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα», δήλωσε από την πλευρά της η δρ Ελεν Γουάλας της Genewatch UΚ, οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία της γενετικής.

«Αν απελευθερώσεις νέους οργανισµούς στο περιβάλλον, µπορεί να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Δεν γνωρίζουµε πώς θα συµπεριφερθούν». «Ο Βέντερ γυρίζει µια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας κρυφοκοιτάζοντας το µέλλον της», σχολίασε ο Τζούλιαν Σαβουλέσκου, καθηγητής Πρακτικής Ηθικής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. «Δεν αντιγράφει απλώς τη ζωή µε τεχνητό τρόπο, (…) δεν την τροποποιεί ριζικά µέσω της γενετικής µηχανικής. Αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού: δηµιουργεί τεχνητή ζωή που δεν θα µπορούσε ποτέ να είχε υπάρξει φυσικά».
(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)
Πηγή: http://www.enimerosi24.gr/index.asp?a_name=entertainment&item_id=194

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Συνταγογράφηση τέλος για πολλά σκευάσματα


Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από την Πέμπτη οι ασφαλισμένοι τα ευρείας κατανάλωσης φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αναλγητικά, αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, σιρόπια και αλοιφές.

Πηγή:http://www.healthierworld.gr

Απειλή τα εγκεφαλικά και για τους νέους!


Πηγή: Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου - ΤΑ ΝΕΑ

Η υψηλή πίεση ευθύνεται για τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια και η σωστή ρύθμισή της μπορεί να τα μειώσει κατά 40%! Επιπλέον, η διακοπή του τσιγάρου μειώνει 50% τις πιθανότητες για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στον πρώτο χρόνο διακοπής.

Στην Ελλάδα εκδηλώνονται περίπου 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας και την τρίτη κατά σειράν αιτία θανάτου στη χώρα μας. Και εάν νομίζετε ότι το εγκεφαλικό αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες απατάσθε: το 20% των παθόντων είναι κάτω των 55 ετών.

«Τα εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται σε αγγειακές παθήσεις που βλάπτουν τα τελικά αγγεία μέσα στην κρανιακή κοιλότητα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στερείται της προσφοράς του απαραίτητου αίματος» λέει ο παθολόγος κ. Κωνσταντίνος Βέμμος, υπεύθυνος της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. «Αυτό οδηγεί στη νέκρωση της εγκεφαλικής ουσίας».

Οι κυριότερες κατηγορίες εγκεφαλικών είναι τα:

1) Ισχαιμικά που αποτελούν το 80-85% όλων των εγκεφαλικών (τα αγγεία του εγκεφάλου αποφράσσονται από κάποιο αίτιο), με υποομάδες (αθηροσκληρωτική νόσος μεγάλων εξωκρανιακών ή και ενδοκρανιακών αγγείων, νόσος μικρών διατιτραινόντων αρτηριών, καρδιοεμβολικό έμφρακτο, έμφρακτο αναπόδεικτης αιτιολογίας και σπανιότερα αίτια.

2) Αιμορραγικά που αποτελούν το 15-20% (τα αγγεία μέσα στην κρανιακή κοιλότητα ρήγνυνται με αποτέλεσμα το αίμα να καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό), με δύο κατηγορίες (την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και την υπαραχνοειδή αιμορραγία).

«Η αναγνώριση της κατηγορίας στην οποία ανήκει το εγκεφαλικό έχει σημασία για την άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής και την αντιμετώπιση των δευτερογενών υποτροπών» τονίζει ο κ. Βέμμος.

Η συχνότητα

Αύξηση της συχνότητας των εγκεφαλικών κατά 2% ανά πενταετία στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η οποία σε συνδυασμό με τις δημογραφικές αλλαγές θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών από 1,1 εκατ. περιστατικά που είχαμε το 2000 σε περισσότερα από 1,5 εκατ. το 2025.

Βάσει των στοιχείων της WHO για την Ευρώπη, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Ελλάδας με διάγνωση «εγκεφαλικό» έχουν αυξηθεί από 120 σε 400 ανά 100.000 πληθυσμού, με μία τάση μείωσης την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των θανάτων από εγκεφαλικά στην Ελλάδα είναι περίπου σταθερός και αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε 180-185 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Επιδημιολογικές μελέτες υπάρχουν ελάχιστες στην Ελλάδα. «Η πιο σημαντική είναι η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Νομό Αρκαδίας κατά τα έτη 1993-1995 και 10 χρόνια μετά κατά το 2004» λέει ο κ. Βέμμος.

«Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 25.000-30.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο και περίπου άλλες 5.000 υποτροπές (συνολικά 30.000-35.000 περιστατικά ανά έτος). Εναν χρόνο μετά το 37% των ασθενών έχει πεθάνει, το 32% έχει μόνιμη αναπηρία και μόνο το 31% είναι από αρκετά καλά έως τελείως καλά».

Οι αιτίες

Η εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με την ηλικία και είναι συχνότερη στους άνδρες και σε πρόσωπα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Η μειωμένη σωματική άσκηση τα αυξάνει.

«Τα εγκεφαλικά έχουν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με τα καρδιακά επεισόδια με κάποιους επιπλέον» λέει ο κ. Βέμμος. «Η υπέρταση είναι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου. Ακολουθούν ο διαβήτης, το κάπνισμα και η υπερχοληστεριναιμία». Ο σπουδαιότερος λοιπόν παράγοντας για την πρόληψη των εγκεφαλικών είναι η θεραπεία της υπέρτασης. «Κάθε φορά που μειώνει κάποιος την πίεσή του κατά μία μονάδα, ελαττώνει τον κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό κατά 20%» τονίζει ο καθηγητής Πιερ Αμαρενκό, διευθυνής του Κέντρου Εγκεφαλικών Μπισά στο Παρίσι.

«Η συχνότερη καρδιακή πάθηση που προκαλεί ισχαιμικά εγκεφαλικά είναι μια αρρυθμία που λέγεται κολπική μαρμαρυγή (στη χώρα μας ευθύνεται τουλάχιστον για το 20-25% όλων των εγκεφαλικών)» λέει ο κ. Βέμμος. «Είναι ο δεύτερος στη σειρά παράγων κινδύνου εγκεφαλικών μετά την υπέρταση. Ο κίνδυνος να πάθουν εγκεφαλικό οι ασθενείς αυτοί είναι 3-5% κάθε χρόνο. Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί τα βαρύτερα ισχαιμικά εγκεφαλικά».

Αλλοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η μειωμένη σωματική άσκηση, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η ορμονική υποκατάσταση μετά την εμμηνόπαυση και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων σε γυναίκες. «Η κληρονομική προδιάθεση είναι μύθος» λέει ο κ. Βέμμος. «Υπάρχει σε πολύ μικρό ποσοστό και ευθύνεται για εγκεφαλικά που τα κατατάσσουμε στα σπάνια αίτια. Είναι ανεπαρκή τα στοιχεία ότι το στρες έχει άμεση επίπτωση για να πάθει κάποιος εγκεφαλικό. Συμβάλλει έμμεσα όμως, π.χ. με την αύξηση της πίεσης, του καπνίσματος κ.λπ.».

Τα κρούσματα στους νέους

Ενα εγκεφαλικό μπορεί να εμφανισθεί και σε νέα ηλικία; «Ναι, γιατί οι κλασικοί παράγοντες κινδύνου στην ελληνική κοινωνία είναι αυξημένοι (π.χ. αθεράπευτη υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία κ.λπ.) σε όλο και μικρότερες ηλικίες» απαντά ο κ. Βέμμος.

«Επίσης, υπάρχουν παθήσεις που ευθύνονται πιο συχνά για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου στους νέους από ό,τι στους ενηλίκους, όπως το διαχωριστικό ανεύρυσμα των αρτηριών που οφείλεται σε τραυματισμό των αγγείων του τραχήλου, προκαλώντας τελικά απόφραξη του αγγείου».

Πρόσωπα με παράγοντες κινδύνου μπορεί να παθαίνουν μίνι εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προειδοποιούν για σοβαρότερα. Ο κίνδυνος ενός σοβαρότερου εγκεφαλικού ύστερα από ένα μίνι εγκεφαλικό είναι 8% την πρώτη εβδομάδα, 11,5% τον πρώτο μήνα και 17% στους τρεις μήνες εάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά ο ασθενής.

Τα συμπτώματα

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα πρώτα συμπτώματα:

· Μούδιασμα ή αδυναμία στο μισό μέρος του σώματος

· Αιφνίδια απώλεια όρασης

· Ξαφνική αστάθεια στη βάδιση

· Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία

· Ξαφνικός, πολύ έντονος πονοκέφαλος

Οπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Επειγόντων Περιστατικών σε δείγμα 2.000 γυναικών, 3 στις 4 δεν γνώριζαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

Οι πρώτες βοήθειες

* Ο ασθενής (ή το περιβάλλον του) εάν αντιληφθεί συμπτώματα εγκεφαλικού θα πρέπει πρώτα:
* Nα ξαπλώσει κάπου αναπαυτικά.
* Να καλέσει αμέσως το ΕΚΑΒ για γρήγορη μεταφορά στο νοσοκομείο. Να μην περιμένει τον γιατρό του.
* Να μην πιεί ή φάει κάτι.
* Κυρίως να μην πάρει κανένα φάρμακο (π.χ. ασπιρίνη) ή φάρμακο για μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και αν είναι πολύ αυξημένη (π.χ. 200 mmHg).

Η σύγχρονη αντιμετώπιση

Η ταχεία μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι πολύ σημαντική, γιατί κάθε λεπτό που περνάει και ο ασθενής δεν αντιμετωπίζεται, ο εγκεφαλικός ιστός νεκρώνεται, με αποτέλεσμα τη μόνιμη αναπηρία. Υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 2 εκατομμύρια νευρώνες ανά λεπτό καθυστέρησης της αντιμετώπισης της απόφραξης (η έκφραση που έχει επικρατήσει στην αγγλόφωνη ιατρική βιβλιογραφία είναι «time is brain»).

«Tο εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα νόσος, όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου» λέει ο κ. Βέμμος. «Απαιτεί συνεπώς επείγουσα θεραπεία, που θα στηρίζεται σε γρήγορη και ακριβή διάγνωση. Ο ασθενής μετά τη μεταφορά του θα πρέπει να εξετασθεί κατά προτεραιότητα και να γίνει άμεσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Το ιδανικό θα ήταν ο ασθενής να νοσηλευθεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Οξέων Εγκεφαλικών.

»Η νοσηλεία των ασθενών σε τέτοιες μονάδες μειώνει τη θνητότητα και την αναπηρία περισσότερο από 25%, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα, το είδος του εγκεφαλικού και την ηλικία ή το φύλο. Η θρομβόλυση σε ιδανικές συνθήκες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί περίπου στο 20% όλων των εγκεφαλικών. Βάσει των στοιχείων που έχουμε μέχρι τώρα, μειώνει την αναπηρία μέχρι και 40%. Οσο το συντομότερο χορηγηθεί τόσο μεγαλύτερο όφελος έχει ο ασθενής.

»Η χορήγηση ασπιρίνης βοηθά λίγο, αλλά μπορεί να δοθεί στο σύνολο των ισχαιμικών (80% των ασθενών). Οι νέες ενδοαγγειακές παρεμβατικές τεχνικές για αφαίρεση του θρόμβου από τα αποφραχθέντα μεγάλα ενδοκρανιακά αγγεία είναι ίσως ή περισσότερο υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση. Ηδη εφαρμόζονται σε μερικούς ασθενείς, ενώ μελέτες για κλινική εφαρμογή βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου συνεπάγεται καλύτερο αποτέλεσμα, που έχει στοιχειοθετηθεί σε πολλαπλές κλινικές μελέτες. «Αυτή η επιθετική θεραπευτική αντιμετώπιση που εφαρμόζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια σε όλα τα κέντρα αναφοράς στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ασθενή με αποδεκτά ποσοστά επιπλοκών» λέει ο κ. Χρήστος Γκόγκας, επεμβατικός νευροακτινολόγος.

«Θεαματική βελτίωση επιτυγχάνεται σε ποσοστό περίπου 25% των ασθενών που αντιμετωπίζονται έγκαιρα με τις τελευταίες μεθόδους. Αρκετοί ασθενείς (περίπου 25-40%) εμφανίζουν μικρότερου βαθμού βελτίωση, ενώ στο 5-10% σημειώνεται επιδείνωση, κυρίως λόγω αιμορραγικών επιπλοκών».

Για τους ασθενείς που δεν φθάνουν έγκαιρα στο νοσοκομείο για θρομβόλυση αντεδείκνυται η χορήγηση του θρομβολυτικού φαρμάκου ή αν τους χορηγηθεί και δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία έχει αναπτυχθεί μια νέα _ πολλά υποσχόμενη _ μέθοδος.

«Πρόκειται για τη μηχανική θρομβεκτομή με ειδικά σχεδιασμένες συσκευές, που αποσκοπεί στη διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου και τη διάσωση του τμήματος του εγκεφάλου που κινδυνεύει. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται έως και 8 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, αν και σε μερικές περιπτώσεις εφαρμόζεται ακόμα και μετά την πάροδο μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος. Αποτελεί την τελευταία θεραπευτική εξέλιξη για την αντιμετώπιση των σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων, με την οποία επιτυγχάνεται διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου στο 70-80% των περιπτώσεων.

»Η επέμβαση πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς, επεμβατικούς νευροακτινολόγους, μέσω μικρής τομής στο άνω τμήμα του μηρού. Η καθοδήγηση της ειδικής συσκευής γίνεται σε αίθουσα αγγειογράφου με καθοδήγηση ακτίνων. Τα αποτελέσματα με αυτήν τη μέθοδο μπορεί να είναι εντυπωσιακά».

Ηδη στα μεγάλα κέντρα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ευρώπης αποτελεί τη μέθοδο ρουτίνας, όταν πληρούνται οι σχετικές ενδείξεις. «Η αντιμετώπιση του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν αυτό οφείλεται σε ανεύρυσμα ή αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία, τις περισσότερες φορές συνίσταται στον εμβολισμό, δηλαδή την πλήρωσή του με μεταλλικά σπειράματα ή άλλα ειδικά υλικά χωρίς να χρειαστεί ανοικτή νευροχειρουργική επέμβαση» προσθέτει ο κ. Γκόγκας.

Χωρίς ειδικές μονάδες αντιμετώπισης η Ελλάδα

«Ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται αντιφατικά και συνήθως φτωχά, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ασθενών» τονίζει ο κ. Βέμμος. «Αυτό είναι δραματικό για τη χώρα μας, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα κέντρα και αυτά χάρη στην προσωπική προσπάθεια των γιατρών. Η Πολιτεία απουσιάζει παντελώς και δεν υπάρχει καμία συντονισμένη κεντρική οργάνωση και υποστήριξη».

Η Αυστρία έχει 50-60 ειδικές μονάδες, η Πορτογαλία περισσότερες από 15, ενώ στη Σουηδία το σύνολο σχεδόν των ασθενών με εγκεφαλικό νοσηλεύεται σε ειδικές μονάδες. Στην Αθήνα υπάρχουν 3 κρατικά κέντρα (Αλεξάνδρα, Γενικό Κρατικό, Αιγινήτειο) και ένα σε ιδιωτικό (Ιασώ General), στη Θεσσαλονίκη 2 (Παπαγεωργίου, «Αγιος Λουκάς»). Κάποιες προσπάθειες γίνονται στην Κρήτη. «Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα υστερεί σημαντικά, είναι ως επί το πλείστον παθητική και δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα» λέει ο κ. Γκόγκας.

Mετά το επεισόδιο, ασθενείς με ελαφρύ εγκεφαλικό αποκαθίστανται πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ασθενείς με μέτριο εγκεφαλικό χρειάζονται 4-6 μήνες για να μπορούν να είναι πλήρως ανεξάρτητοι στις καθημερινές τους ανάγκες. Από τους ασθενείς που είναι κατάκοιτοι στην οξεία φάση, δυστυχώς μικρό ποσοστό καταφέρνει να αυτοεξυπηρετείται έναν χρόνο μετά.

«Υπάρχουν δυστυχώς και λίγα κρατικά κέντρα που δέχονται ασθενείς έπειτα από εγκεφαλικό για αποκατάσταση», επισημαίνει ο κ. Βέμμος. «Στη χώρα μας, περισσότερο από το 80% της ευθύνης αποκατάστασης αναλαμβάνει η οικογένεια στο σπίτι του ασθενούς, δαπανώντας πολλά χρήματα και προσωπική ενασχόληση. Η σωστή από την αρχή μεθοδολογία στη φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς έχει αρκετές φορές θεαματικά αποτελέσματα στη βελτίωσή του».

Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη

* Σωστή θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης (αποφυγή αλατιού, χρήση φαρμάκων με συμβουλή γιατρού) ώστε αυτή να είναι για πρόσωπα που δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έμφραγμα ή διαβήτη κάτω από 140/85 mmHg.
* Διακοπή του καπνίσματος.
* Σωστή ρύθμιση του σακχάρου σε διαβητικούς.
* Αντιθρομβωτική αγωγή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
* Μείωση χοληστερόλης με δίαιτα, άσκηση ή και χρήση στατινών (εάν η LDL είναι πάνω από 150).
* Μείωση του σωματικού βάρους στους παχύσαρκους.
* Καθημερινή άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά.
* Οχι στο αλκοόλ ή τις ναρκωτικές ουσίες.
* Οχι αντισυλληπτικά χάπια σε γυναίκες που καπνίζουν.

INFO: www.stroke.gr

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9655&la=1

Ένοχα τα εντομοκτόνα για το σύνδρομο υπερκινητικότητας


Τα παιδιά που εκτίθενται σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD), σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που προτρέπει τους γονείς να πλένουν πολύ καλά τα τρόφιμα που χρησιμοποιούν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά στα ούρα των οποίων εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνων έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε δεδομένα που ελήφθησαν από το γενικό πληθυσμό, κάτι που σημαίνει ότι η έκθεση σε ζιζανιοκτόνα μπορεί να είναι επιβλαβής ακόμη και στο επίπεδο που υπάρχει συνήθως στο περιβάλλον των παιδιών.

"Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι αυτά τα ζιζανιοκτόνα μπορεί να σχετίζονται με το ADHD", δήλωσε ο Μαρκ Γουέισκοπφ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. "Αυτό που επισημαίνει συγκεκριμένα η έρευνα είναι ότι αυτό ενδέχεται να ισχύει ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις" των χημικών, πρόσθεσε.

Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις αναπτύχθηκαν αρχικά ως χημικά όπλα και είναι γνωστό ότι είναι τοξικές για το νευρικό σύστημα.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν καταγεγραμμένα περίπου 40 οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, όπως το μαλαθείο, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.

Ο Γουέισκοπφ είπε ότι οι ουσίες αυτές συνδέονται με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο σύνδρομο ADHD αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη το πώς ακριβώς γίνεται αυτό.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=163287
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/05/2010

ΕΕ-Σχεδιάζει κοινά πρότυπα για τη διευκόλυνση της δωρεάς οργάνων στις χώρες της


Κοινές πρακτικές και πρότυπα για τη διευκόλυνση της δωρεάς και της μεταμόσχευσης οργάνων μεταξύ των χωρών της ΕΕ θα αποκτήσει μέσα σε δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι.

"Η οδηγία που αναμένεται να εγκριθεί αύριο Τετάρτη από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια των ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση, την αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων και θα κάνει πιο αποτελεσματικά και προσβάσιμα τα συστήματα των μεταμοσχεύσεων", δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος, ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κάθε κράτος-μέλος θα ορίζει μια αρμόδια αρχή που θα είναι υπεύθυνη για τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των οργάνων αλλά θα υπάρχουν ελάχιστες κοινές προδιαγραφές οι οποίες θα είναι δεσμευτικές για όλους, προσθέτει το κείμενο το οποίο εγγυάται την αρχή της ελεύθερης δωρεάς, ενώ επιτρέπει την "αποζημίωση" στην περίπτωση ενός ζωντανού δότη.

Το σχέδιο θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση του εμπορίου οργάνων, αλλά και στην "απόλυτη εμπιστευτικότητα" δήλωσε ο εισηγητής της οδηγίας, Μίροσλαβ Μικολάσικ από την Σλοβακία.

Το έργο στηρίζεται στο ισπανικό μοντέλο, που θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό. "Σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη, τα όργανα χάνονται επειδή οι γιατροί δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν", δήλωσε ο γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Πίτερ Λίσε.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, περίπου 56.000 ασθενείς περιμένουν αυτή τη στιγμή για ένα όργανο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άλλοι δώδεκα πεθαίνουν κάθε ημέρα επειδή δεν λαμβάνουν εγκαίρως το μόσχευμα που χρειάζονται.

Το κείμενο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη, έχει συμφωνηθεί με την ισπανική προεδρία της ΕΕ και θα πρέπει συνεπώς να τεθεί σε ισχύ σύντομα. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια χρονικό περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν την οδηγία στην εθνική νομοθεσία τους.

http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=7137
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ Πρακτ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/05/2010

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ελπίδες για αντιμετώπιση του καρκίνου από φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες


Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/05/2010 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Ι. Φραγκούλη

Φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες, ίσως να αποτελεί το "κλειδί" της νέας αντιμετώπισης του καρκίνου, όχι "σκοτώνοντας" τα προσβεβλημένα κύτταρα, αλλά "ξαναπρογραμματίζοντάς" τα.

Η ανακάλυψη, από τον ελληνικής καταγωγής γιατρό Ευάγγελο Μιχελάκη καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, έχει γίνει από έρευνες σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου. Η μελέτη έδειξε ότι το σκεύασμα DCA μπορεί να μικρύνει τους όγκους, αλλάζοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Ενώ η έρευνα έγινε μόνο σε πέντε ασθενείς, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι απόδειξη κατ΄αρχήν πως η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Το 2007 ο δρ Ευάγγελος Μιχελάκης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ανακάλυψε μαζί με τους συναδέλφους του ότι το DCA μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου.

Το DCA είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική σε παιδιά με μιτοχονδριακές ασθένειες προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα μιτοχόνδριά τους. Ο δρ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε αν το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί ο καρκίνος στα μιτοχόνδρια.

Σε πειράματα με ποντίκια η ερευνητική ομάδα βρήκε πως το DCA βοήθησε στον επαναπρογραμματισμό των μιτοχονδρίων στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα να μη διογώνονται οι όγκοι στους πνεύμονες, το στήθος και τον εγκέφαλο τόσο στα ποντίκια όσο και σε ανθρώπινους ιστούς.

Αυτό που είναι ενθαρρυντικό με τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ότι, αντίθετα με άλλες θεραπείες, όπως τη χημειοθεραπεία και τη ραδιοθεραπεία, δεν αλλοιώνονται όλα τα κύτταρα του οργανισμού, καθώς το φάρμακο "στοχεύει" μόνο στα προβληματικά μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων.

Ο δρ Μιχελάκης με την ομάδα του χρησιμοποίησαν το DCA σε ασθενείς με πολύ επιθετικό γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγήθηκε σε πέντε ασθενείς. Στις εξετάσεις έπειτα από 15 μήνες οι τέσσερις απ' αυτούς δεν είχαν αύξηση του όγκου, ενώ στους τρεις μειώθηκε ο υπάρχων όγκος.

Η περαιτέρω έρευνα στα κύτταρα των εν λόγω ασθενών έδειξε ότι το DCA βοήθησε να ομολαποιηθεί η λειτουργία των μιτοχονδρίων ώστε να καταστραφούν τα καρκινογόνα κύτταρα και μάλιστα με άλλα επιπλέον αποτελέσματα κατά των όγκων. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες στους συγκεκριμένους ασθενείς.

"Δείξαμε πως το DCA σκότωνε τα καρκινογόνα κύτταρα", είπε ο δρ Μιχελάκης. "Αλλα πιο σπουδαίο είναι πως υπάρχει πιθανότητα το φάρμακο να έχει τα ίδια αποτελέσματα στα καρκινικά βλαστοκύτταρα που αποτελούν τη μήτρα όλων των καρκινογόνων κυττάρων", συμπλήρωσε ο λληνοκαναδός ερευνητής.

Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις απο την ιατρική κοινότητα, καθώς είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία, όπως δηλώνει ο δρ Dr. Joseph Megyesi, νευροχειρουργός και μέλος του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου στον Καναδά.

Ο δρ. Μιχελάκης με την ομάδα του προσπαθούν να βρουν πόρους για τα πειράματα με το DCA από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και από δωρεές του κόσμου, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δεν ενδιαφέρονται, σύμφωνα με τον ίδιο, για την ανάπτυξη της έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση.

http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=7129

Βλαστοκύτταρα ποντικιών μετατράπηκαν σε κύτταρα ακοής - Ελπίδες για μελλοντική εφαρμογή και σε ανθρώπους


Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/05/2010 Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ κατάφερε να μετατρέψει βλαστοκύτταρα πειραματόζωων ποντικιών σε κύτταρα τριχιδίων που βρίσκονται βαθειά μέσα στα αυτιά και καταστρέφονται στις περιπτώσεις απώλειας ακοής. Το πείραμα, που έγινε με δύο τύπους βλαστοκυττάρων, ελπίζεται ότι θα έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να θεραπευτούν μελλοντικά πολλές περιπτώσεις κώφωσης.

Η ανακάλυψη, υπό τον δρα Καζούο Οσίμα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Cell" (Κύτταρο), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν πλέον σε πειράματα με αντίστοιχα ανθρώπινα κύτταρα που εμπλέκονται στην ακοή.

Τα προβλήματα ακοής έχουν μια ποικιλία αιτιών, όπως γενετικών, φαρμακευτικών (υπερβολική χρήση αντιβιοτικών), περιβαλλοντικών (υπερβολικοί θόρυβοι) κ.α. Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν την καταστροφή διαφόρων κυττάρων τριχιδίων στο εσωτερικό του αυτιού, προκαλώντας απώλεια της ικανότητας φυσιολογικής ακοής σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όταν καταστραφούν αυτά τα ζωτικά κύτταρα της ακοής, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Η νέα έρευνα δίνει όμως ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει αναδημιουργία αυτών των κυττάρων. Η μέθοδός των αμερικανών επιστημόνων περιλαμβάνει την λήψη ανθρώπινων πολυδύναμων κυττάρων από ασθενείς με προβλήματα ακοής και την μετατροπή τους στο εργαστήριο σε κύτταρα που θα αποκαταστήσουν την ακοή.

Οι ερευνητές οραματίζονται φάρμακα που είτε θα αναγκάζουν τα κύτταρα της ακοής να αναγεννιούνται, είτε θα ενεργοποιούν τα "υπνώττοντα" βλαστοκύτταρα στο αυτί του πάσχοντος. Θα ήταν επίσης ίσως δυνατό να αναπτυχθούν τα "αναγεννημένα" κύτταρα εκτός του οργανισμού του ασθενούς και να τοποθετούνται στη συνέχεια στο αυτί του, αλλά ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί η αναγκαία τεχνική για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον Οσίμα, "υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν". Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροβιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέηβιντ Κόρεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους, αλλά "είναι μια πιθανότητα", όπως είπε.

http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=7124

Διεθνής έρευνα δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα για τη σχέση κινητών τηλεφώνων - καρκίνου


Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/05/2010 Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητών τηλεφώνων και στην εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο, δεν κατέληξε σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, συνέστησε πάντως να γίνουν περαιτέρω έρευνες για το θέμα, με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Η μελέτη, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που την πραγματοποίησε, δείχνει πιθανούς κινδύνους για την υγεία για όσους μιλάνε πολλή ώρα στο κινητό τους.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή 21 επιστημόνων, κράτησε δέκα χρόνια, κάλυψε περίπου 13.000 άτομα σε 13 χώρες (τόσο υγιείς ανθρώπους όσο και πάσχοντες από δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου), και δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology". Η έρευνα δέχτηκε επικρίσεις επειδή οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρηματοδότησαν το 25% του κόστους της, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

"Η μελέτη δεν αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος, επειδή υπάρχουν αρκετά ευρήματα που υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Ελίζαμπεθ Κάρντις, του Κέντρου Ερευνών Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη. "Τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας) δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος που σχετίζεται με την χρήση των κινητών τηλεφώνων, όμως είναι επίσης πρόωρο να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", δήλωσε ο διευθυντής της IARC Κρίστοφερ Γουάιλντ.

Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, με την ονομασία Interphone, όσοι κάνουν πολύ συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Οι πιο τακτικοί χρήστες κινητού που μιλάνε συνεχώς από το ίδιο αυτί, εμφανίζονται να έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γλοιώματος και 15% για εμφάνιση μηνιγγιώματος (δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου). Όμως οι ερευνητές είπαν ότι δεν είναι βέβαιη η ύπαρξη σχέσης αιτίου - αιτιατού ανάμεσα στην χρήση κινητού και στην ασθένεια. Σημειωτέον ότι, κατά την έρευνα, που ξεκίνησε το 2000, ως τακτική χρήση θεωρήθηκε η ομιλία στο κινητό για μισή ώρα την ημέρα κατά μέσο όρο - που κάθε άλλο παρά μεγάλη μπορεί να θεωρηθεί με βάση τις σημερινές συνήθειες των χρηστών, ιδίως των νέων.

Από την άλλη, μερικά αντίθετα δεδομένα δείχνουν ότι γενικά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό. Όμως οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι ορισμένα προβλήματα σχετικά με την μεθοδολογία της μελέτης τους, καθιστούν το εύρημα μη αξιόπιστο. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μικρότερη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα τα ακουστικά συμβάλλουν στην μείωση της έκθεσης του οργανισμού στην ακτινοβολία.

Ορισμένοι ειδικοί ήδη αμφισβητούν την αξιοπιστία της έρευνας με το σκεπτικό ότι αντί να παρατηρήσει άμεσα τους χρήστες, τους ζήτησε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πόση χρήση έκαναν του κινητού τους κατά την τελευταία δεκαετία. Μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή έρευνα, που θα καλύψει 250.000 άτομα σε πέντε χώρες της ΕΕ για διάστημα 20-30 ετών και η οποία αναμένεται να δώσει πιο οριστικά συμπεράσματα σε βάθος χρόνου, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.

Η χρήση κινητών έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της στη δεκαετία του ΄80. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούνται περίπου πέντε δισεκατομμύρια συσκευές.

http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=7130

Με λουκάνικα η… συνταγή της καρδιοπάθειας


Αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, το νου σας στα λουκάνικα, στο μπέικον και στα άλλα επεξεργασμένα κρέατα. Μια νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εθελοντές, αποκαλύπτει ότι τελικά την καρδιά δεν πλήττει γενικώς και αορίστως το κόκκινο κρέας, αλλά ειδικά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας – ίσως εξαιτίας των χημικών και του αλατιού που περιέχει.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση 20 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 1.218.380 άντρες και γυναίκες από 10 χώρες του κόσμου.

Όπως έδειξε, μόλις 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (αντιστοιχούν σε 1 λουκάνικο ή σε 2 φέτες μπέικον) την ημέρα, αυξάνουν κατά 42% τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου – και κατά 19% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες επιπτώσεις η κατανάλωση έστω και διπλάσιας ποσότητας από μη επεξεργασμένο κρέας, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό ή το αρνί.

Το εκπληκτικό είναι πως και στα δύο είδη κρέατος, η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και λίπη είναι η ίδια. Αυτό που αλλάζει – γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation» - είναι το αλάτι και τα συντηρητικά που προστίθενται στα επεξεργασμένα κρέατα.

Επεξεργασμένα κρέατα είναι τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι, τα ζαμπονάκια και κάθε είδους αλλαντικά.

Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι ειδικά τα νιτρικά συντηρητικά διεγείρουν την αρτηριοσκλήρυνση και ελαττώνουν την ανοχή στην γλυκόζη, που με τη σειρά τους οδηγούν σε καρδιολογικά προβλήματα και διαβήτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ, με επικεφαλής την δρα Ρενάτα Μίτσα.

Όπως γράφουν, όλες οι μελέτες που συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους είχαν λάβει υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία (μεταξύ αυτών το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή), αλλά ο κίνδυνος από τα επεξεργασμένα κρέατα παρέμενε ισχυρός.

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9621&la=1
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/05/2010
Πηγή: ygeia.tanea - Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Θα γινόμαστε αιωνόβιοι με ένα... χάπι! Το «θαυματουργό» φάρμακο θα είναι έτοιμο το 2012 και θα λαμβάνεται από την ηλικία των 40 ετών


Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/05/2010
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ελπίδες για μια υγιή ζωή και «καλά γεράματα» μετά τα 100 χρόνια υπόσχεται νέο «σούπερ χάπι» που αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε δύο χρόνια, το 2012. Το φάρμακο θα μιμείται τα γενετικά οφέλη τριών γονιδίων που μέσω ερευνών ανακαλύφθηκε ότι οδηγούν στη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνας της Γήρανσης του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν, το χάπι θα λαμβάνεται προληπτικά από την ηλικία των 40 ή των 50 ετών και θα απευθύνεται σε ήδη υγιή άτομα. Το «θαυματουργό» χάπι αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα γερνούν οι άνθρωποι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί πανάκεια ούτε και θα αντιστρέφει την πορεία του χρόνου. Εξάλλου θα έχει, πιθανώς, αποτέλεσμα μόνον αν όποιος το λαμβάνει, φροντίζει ταυτόχρονα τη διατροφή του, τον ύπνο του, τη σωματική του άσκηση και τον έλεγχο του στρες.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας δρ Νιρ Μπαρζιλάι ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τα τρία «γονίδια της μακροζωίας» στο DΝΑ 500 εβραίων Ασκεναζίμ της Νέας Υόρκης, δηλαδή εβραίων με καταγωγή από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, με μέσον όρο ηλικίας τα 100 έτη, παρά τον συχνά ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους. Μετά την ανάλυση 2 εκατ. γενετικών δεικτών των εθελοντών απομονώθηκαν τρία γονίδια που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ακόμη και μετά την ηλικία των 100 ετών.

« Σε ποσοστό 30% από αυτούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και άλλο ένα 30% κάπνιζε δύο πακέτα την ημέρα επί περισσότερα από 40 χρόνια. Παρ΄ όλα αυτάεπειδή έφεραν τα “γονίδια της μακροζωίας”,είχαν προστατευτεί από τις τραγικές συνέπειες αυτών των συνηθειών » υποστηρίζει ο δρ Μπαρζιλάι.

Δύο από αυτά τα γονίδια προάγουν την παραγωγή της αποκαλούμενης καλής χοληστερόλης, η οποία μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ το τρίτο προλαμβάνει τον διαβήτη.

Επιπλέον οι μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που διαθέτουν και τα τρία αυτά γονίδια έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άλλες θανατηφόρες ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Είναι εκπληκτικό ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής καθορίζεται κατά 80% από τον τρόπο ζωής και κατά 20% από τα γονίδια, στη συγκεκριμένη έρευνα αποδείχτηκε ότι τα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=331544&dt=14/05/2010

Θα γινόμαστε αιωνόβιοι με ένα... χάπι! Το «θαυματουργό» φάρμακο θα είναι έτοιμο το 2012 και θα λαμβάνεται από την ηλικία των 40 ετών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/05/2010
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ελπίδες για μια υγιή ζωή και «καλά γεράματα» μετά τα 100 χρόνια υπόσχεται νέο «σούπερ χάπι» που αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε δύο χρόνια, το 2012. Το φάρμακο θα μιμείται τα γενετικά οφέλη τριών γονιδίων που μέσω ερευνών ανακαλύφθηκε ότι οδηγούν στη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνας της Γήρανσης του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν, το χάπι θα λαμβάνεται προληπτικά από την ηλικία των 40 ή των 50 ετών και θα απευθύνεται σε ήδη υγιή άτομα. Το «θαυματουργό» χάπι αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα γερνούν οι άνθρωποι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί πανάκεια ούτε και θα αντιστρέφει την πορεία του χρόνου. Εξάλλου θα έχει, πιθανώς, αποτέλεσμα μόνον αν όποιος το λαμβάνει, φροντίζει ταυτόχρονα τη διατροφή του, τον ύπνο του, τη σωματική του άσκηση και τον έλεγχο του στρες.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας δρ Νιρ Μπαρζιλάι ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τα τρία «γονίδια της μακροζωίας» στο DΝΑ 500 εβραίων Ασκεναζίμ της Νέας Υόρκης, δηλαδή εβραίων με καταγωγή από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, με μέσον όρο ηλικίας τα 100 έτη, παρά τον συχνά ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους. Μετά την ανάλυση 2 εκατ. γενετικών δεικτών των εθελοντών απομονώθηκαν τρία γονίδια που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ακόμη και μετά την ηλικία των 100 ετών.

« Σε ποσοστό 30% από αυτούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και άλλο ένα 30% κάπνιζε δύο πακέτα την ημέρα επί περισσότερα από 40 χρόνια. Παρ΄ όλα αυτάεπειδή έφεραν τα “γονίδια της μακροζωίας”,είχαν προστατευτεί από τις τραγικές συνέπειες αυτών των συνηθειών » υποστηρίζει ο δρ Μπαρζιλάι.

Δύο από αυτά τα γονίδια προάγουν την παραγωγή της αποκαλούμενης καλής χοληστερόλης, η οποία μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ το τρίτο προλαμβάνει τον διαβήτη.

Επιπλέον οι μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που διαθέτουν και τα τρία αυτά γονίδια έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άλλες θανατηφόρες ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Είναι εκπληκτικό ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής καθορίζεται κατά 80% από τον τρόπο ζωής και κατά 20% από τα γονίδια, στη συγκεκριμένη έρευνα αποδείχτηκε ότι τα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=331544&dt=14/05/2010

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ανεστάλη η απεργία στα φαρμακεία, λειτουργούν κανονικά


Αθήνα: Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη, τα 11.000 φαρμακεία σε όλη την χώρα, αφού ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ανέστειλε την απεργία του, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συλλόγου με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ.Βαγιωνάς δήλωσε πως «η κα Κατσέλη μάς διαβεβαίωσε, ως αρμόδια υπουργός, ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και ότι δεν θίγονται οι 'κόκκινες γραμμές' που έχουν τεθεί από τον ΠΦΣ, όπως είναι τα χωροταξικά και τα πληθυσμιακά κριτήρια».


Μετά την δέσμευση της υπουργού, το ΔΣ του Συλλόγου συνεδρίασε και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κινητοποιήσεις έγιναν προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση για να ξεκαθαριστούν τα βασικά ζητήματα των φαρμακοποιών, προτείνει στους τοπικούς Συλλόγους εκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες, να αναστείλουν την απεργία την Τρίτη 11 Μαΐου.


Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ για να επανεκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να προχωρήσει σε νέες αποφάσεις.


«Η κ. Κατσέλη δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διάλογο με τον ΠΦΣ επί των προτάσεων που έχουμε υποβάλλει και στο παρελθόν. Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της υπουργού και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα» σημείωσε ο κ. Βαγιωνάς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόστιμα σε μαιευτήρια για καταχρηστικές χρεώσεις


Αθήνα: Πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 ευρώ επέβαλε σε τρία ιδιωτικά μαιευτήρια το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με το αιτιολογικό ότι χρέωναν καταχρηστικά τη συλλογή των βλαστοκυττάρων.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκου, μετά από σχετικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, αποφασίσθηκε η επιβολή προστίμων στα μαιευτήρια, κατ' εφαρμογή του άρθρου 13α του νόμου 2251/1994 για την «προστασία των καταναλωτών», γιατί χρέωναν, αδιαφανώς και καταχρηστικά, στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (βλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ.


Τα μαιευτήρια επέβαλαν την παραπάνω χρέωση ακόμη κι όταν οι γονείς δώριζαν, όπως στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα βλαστοκύτταρα σε δημόσιες τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη.


Αντί για ηθική επιβράβευση και επιδοκιμασία, οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τις υπέρμετρες και αποτρεπτικές για τη δωρεά αξιώσεις των μαιευτηρίων, κατά παραβίαση μάλιστα του π.δ. 26/2008 που ενθαρρύνει τις δωρεές ιστών και κυττάρων και απαγορεύει την είσπραξη αμοιβής γι' αυτές. Η πράξη δωρεάς προς το κοινωνικό σύνολο γίνονταν κατ' αυτόν τον τρόπο αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η παραπάνω χρέωση ήταν παντελώς αδιαφανής ως προς την αιτία και το ύψος της. Οι καταναλωτές δεν είχαν καμία πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο αυτής.


Όπως μάλιστα απεδείχθη, παρά την ασάφεια που καλλιεργούσε ο αδιαφανής όρος, στο συνολικό ποσό της χρέωσης δεν περιλαμβανόταν αμοιβή ιατρού, ο οποίος άλλωστε δεν αξίωνε και δεν ελάμβανε καμία αμοιβή για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων.


Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης, ο οποίος συνήθως και το παραλαμβάνει επί τόπου.


Οι καταναλωτές, ωστόσο, πληροφορούνταν την εν λόγω χρέωση και το ύψος της κατά τη λήψη του λογαριασμού τοκετού και αιφνιδιάζονταν από αυτή. Τα μαιευτήρια δεν επεδείκνυαν μέριμνα, που να εξασφαλίζει την ενημέρωση των γονέων με σαφή τρόπο για την ύπαρξη και το ύψος της χρέωσης.


πηγή:http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=163233

Έμφυτες οι ηθικές αξίες στον άνθρωπο, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες


Αθήνα: Οι γονείς αγχώνονται πώς θα καταφέρουν να μεταφέρουν τις κατάλληλες ηθικές αρχές στο παιδί τους, ίσως όμως αυτό τελικά να τους έχει προλάβει και αυτοί να μην το ξέρουν.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, τα βρέφη μπορούν να αρχίσουν να κάνουν ηθικές κρίσεις και να ξεχωρίζουν τι είναι καλό και τι είναι κακό, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, κάτι που δείχνει ότι ίσως γεννιούνται με έμφυτες στον εγκέφαλό τους τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης ανατρέπουν την κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε τη ζωή τους ως μια «άγραφη πλάκα ηθικής», που διαμορφώνεται στη συνέχεια από τις επιρροές των γονέων και του υπόλοιπου περιβάλλοντος.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Μπλουμ.

Σε ένα από τα πειράματα, νήπια ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους παρακολούθησαν ένα φιλμ με κινούμενα σκίτσα, όπου «πρωταγωνιστούσαν» απλά γεωμετρικά σχήματα. Μια κόκκινη μπάλα με μάτια προσπαθούσε να ανέβει ένα λόφο, την ίδια στιγμή που ένα κίτρινο τετράγωνο προσπαθεί να τη βοηθήσει σπρώχνοντάς την από πίσω, ενώ αντίθετα ένα πράσινο τρίγωνο εμποδίζει την μπάλα να ανέβει και την υποχρεώνει να γυρίσει πίσω. Τα παιδιά είδαν αρκετές φορές την ταινία και σε ποσοστό 80%, όταν στη συνέχεια κλήθηκαν να επιλέξουν, έδειξαν την προτίμησή τους στο «καλό» κίτρινο τετράγωνο που βοηθούσε την μπάλα και όχι στο «κακό» πράσινο τρίγωνο που την εμπόδιζε.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, ένας σκύλος-παιγνίδι προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί. Ένα αρκουδάκι τον βοηθά, αλλά ένα άλλο τον εμποδίζει. Αφού είδαν κι αυτό το σύντομο φιλμ πολλές φορές, τα παιδάκια στη συντριπτική πλειονότητά τους έδειξαν την προτίμησή τους για το φιλικό αρκουδάκι που βοηθά το σκύλο.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπλουμ, τέτοιου είδους πειράματα έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις διάσημων ψυχαναλυτών όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, που πίστευαν ότι ο άνθρωπος γεννιέται ως ένα «ανήθικο ζώο», ή ψυχολόγων όπως ο Γουίλιαμ Τζέιμς, που θεωρούσε ότι η νοητική ζωή του νήπιου βρισκόταν σε «μεγάλη σύγχυση».

«Υπάρχει πια ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ίσως εκ γενετής υπάρχει κάποια αίσθηση καλού και κακού», τόνισε ο Δρ Μπλουμ.

Δεν πείθονται πάντως όλοι οι επιστήμονες. Η ψυχολόγος Νάντζα Ράισλαντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντέραμ εμφανίστηκε επιφυλακτική για τη νέα αντίληψη. Όπως είπε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα παιδιά προτιμούν τον «καλό» που βοηθά την μπάλα να πάει προς τα πάνω, ίσως να μην αποτελεί ένδειξη για κάποια έμφυτη ηθική στο μωρό υπέρ του καλού, αλλά απλώς του γεγονότος ότι τα μωρά προτιμούν να βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

Σημείωσε επίσης ότι τα παιδιά αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό (δηλαδή αυτό που επιτρέπεται και αυτό που απαγορεύεται) ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νταντί, από την άλλη, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό του μωρού. Δεν μπορείς να το ρωτήσεις. Πρέπει να αρκεστείς να παρατηρείς τι είναι αυτό που τραβά την προσοχή του. Ξέρουμε πια ότι κατά το πρώτο εξάμηνο τα μωρά μαθαίνουν διάφορα πράγματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θεωρούσαμε δυνατό. Είναι όμως δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτό που έχουν μέσα τους εκ γενετής, από αυτό που μαθαίνουν μόλις γεννιούνται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΙΚΑ: Καταγγελίες για τη συμπεριφορά προσωπικού


Καταγγελίες από ασφαλισμένους για απρεπή συμπεριφορά του προσωπικού στις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, φτάνουν στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Με εγκύκλιο προς τους υπεύθυνους των μονάδων, η γενική διευθύντρια υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ κ. Ειρήνη Αντωνοπούλου καλεί τους διευθυντές να φροντίσουν για τη βέλτιστη συμπεριφορά προς τους χρήστες των υπηρεσιών.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ‘…η διοίκηση γίνεται αποδέκτης καταγγελιών ασφαλισμένων, αλλά και δημοσιευμάτων, που αναφέρονται σε απρεπή συμπεριφορά της μειοψηφίας – ευτυχώς – του προσωπικού στις υπηρεσίες Υγείας…’.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί – σημειώνεται – ότι η έννοια της ‘περίθαλψης’ δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται στη επιτυχή πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία μίας πάθησης, αλλά επεκτείνεται οπωσδήποτε στην προσφορά ανθρωπιάς.

Αναποτελεσματικές

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, είναι προφανές ότι όλες οι προσπάθειες του Ιδρύματος για την αναβάθμιση του τομέα Υγείας, αποβαίνουν αναποτελεσματικές, αν δεν συνοδεύονται από το αυτονόητο, αλλά πρωταρχικής σημασίας θέμα της βέλτιστης συμπεριφοράς του προσωπικού:

‘…Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε τους διευθυντές, οι οποίοι ως εκ της θέσεώς τους έχουν την ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών τους, να επιστήσουν την προσοχή όλων των κλάδων προσωπικού στις υπηρεσίες Υγείας στη βέλτιστη συμπεριφορά στους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας του Ιδρύματος…΄.

Πηγή:http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11593

Φως ελπίδας στις κυτταροθεραπείες


Η επιστημονική είδηση προέρχεται από δημοσίευση στο αδιαμφισβητήτου κύρους ιατρικό περιοδικό ‘Circulation’. ‘Μέρος των φλεβών που αφαιρούνται από το πόδι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εγχείρηση bypass για να παρακαμφθούν σοβαρές στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πηγή αρχέγονων κυττάρων.

Με ειδική επεξεργασία απομονώνονται αρχέγονα κύτταρα από το τοίχωμα των φλεβών, πολλαπλασιάζονται και χρησιμοποιούνται πειραματικά σε ποντίκια. Τα κύτταρα με ένεση εμφυτεύονται σε βλαμμένο μυ ποντικιού, όπου παρατηρείται αγγειογένεση, δηλαδή παραγωγή νέων αγγείων που υποβοηθούν την αναζωογόνηση του μυ’. Η εφαρμογή της ίδιας τεχνικής στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στην καρδιά δεν είναι εύκολο σ’ αυτήν τη φάση να επιτευχθεί. Όμως μετά από μερικά χρόνια μπορεί η μέθοδος αυτή να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση ουσιαστικής θεραπείας κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης bypass.

Γενικότερα το θέμα της εισαγωγής στη θεραπευτική αρχέγονων εμβρυϊκών κυττάρων είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό στη σύλληψή του. Το να παρθούν εμβρυϊκά κύτταρα από το έμβρυο ή αρχέγονα κύτταρα που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει από διάφορα μέρη του σώματος, όπως ο μυελός των οστών ή το μυϊκό σύστημα και να εμφυτευθούν σε κατεστραμμένες περιοχές της καρδιάς είναι κάτι συνταρακτικό. Οι ελπίδες αυτές αυξήθηκαν όταν παρατηρήθηκαν ότι την ώρα της εγχείρησης ή την ώρα του καθετηριασμού αρχέγονα κύτταρα που εμφυτεύθηκαν στις αρτηρίες δημιούργησαν αποικίες μέσα στο μυοκάρδιο και άρχισαν να αποκτούν τις ιδιότητες του μυοκαρδίου και να συμπεριφέρονται όπως το πραγματικό μυοκάρδιο.

Όμως ο αριθμός των κυττάρων που τελικά λειτούργησαν δεν ήταν μεγαλύτερος του 5% των αρχέγονων κυττάρων που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν.

Σε πολλές περιπτώσεις τα αρχέγονα κύτταρα αυτονομήθηκαν και δημιούργησαν εστίες αρρυθμιών που πολλές από αυτές απειλούσαν την ίδια τη ζωή του αρρώστου.

Τελικά παρατηρήθηκε ότι πέραν των άλλων αδυναμιών ούτε η προωθητική δύναμη της καρδιάς βελτιωνόταν ιδιαίτερα σημαντικά. Έτσι το όνειρο της θεραπείας του εμφράγματος, των μυοκαρδιοπαθειών ή της καρδιακής ανεπάρκειας γενικότερα άρχισε να γίνεται χλωμό.

Την ελπίδα όμως δεν τη διαδέχθηκε η απελπισία. Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο να πολλαπλασιασθεί η δυναμική των κυττάρων που εμφυτεύονται και να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειές τους. Πρέπει από τις έρευνες αυτές να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας των αρχέγονων εμβρυϊκών κυττάρων, ούτως ώστε να εδραιωθούν οι θεραπείες με αρχέγονα κύτταρα, δηλαδή περισσότερα κύτταρα να καθηλώνονται στο μυοκάρδιο και να συμπεριφέρονται όπως τα αυτόχθονα μυοκαρδιακά κύτταρα χωρίς να δημιουργούν θανατηφόρες αρρυθμίες.

Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι προχωρά η Ιατρική με αργά και σταθερά βήματα ανά τους αιώνες. Για το λόγο αυτό άλλωστε και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Χιλιάδες ασθενείς σήμερα αναζητούν ειδικά κέντρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για να υποστούν τις ειδικές κυτταροθεραπείες με την ελπίδα ότι θα λυθούν τα σοβαρότατα προβλήματα της υγείας τους.

Αναντίρρητα οι κυτταροθεραπείες στην Ιατρική και ειδικότερα στην Καρδιολογία βρίσκονται ακόμα σε πειραματικά στάδια και πουθενά σε κανένα μέρος του κόσμου δεν αποτελούν αναγνωρισμένες θεραπευτικές μεθόδους.

Πηγή:http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=11550

Απεργιακός 'πυρετός' στην Υγεία


Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη, 10 και 11 Μαΐου, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φαρμακείου.

Κινητοποιήσεις αποφάσισε την Παρασκευή και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του κλάδου για τη μη τήρηση της συλλογικής σύμβασης από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.


Έντεκα χιλιάδες (11.000) φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά μετά την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παρασκευής, να προχωρήσει στη νέα Πανελλαδική απεργία, με κυρίαρχο αίτημα να υπάρξει ρητή, κατηγορηματική, έγγραφη δέσμευση ότι θα βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει τεράστια επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ‘Καθεστώς ανταγωνισμού στις τιμές των φαρμάκων και στη δομή των φαρμακείων δεν μπορεί να γίνει χωρίς σημαντική βλάβη των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κανένα όφελος δεν πρόκειται να υπάρξει για την χειμαζόμενη οικονομικά χώρα μας παρά μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα και τις τράπεζες που τα χρηματοδοτούν.

Οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται για να διατηρήσουν οι πολίτες το δικαίωμα τους, να έχουν το φάρμακο τους όταν το χρειάζονται. Αντιστέκονται στη δημιουργία υπερκερδών σε βάρος της υγείας των πολιτών, που οδηγεί και στην υποθήκευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Το σύμφωνο σταθερότητας αντιμετωπίζει την υγεία και το φάρμακο ως αγοραίο είδος!!!

Οι φαρμακοποιοί, εφ όσον υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση, δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο και ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει με πλήρη σαφήνεια την πολιτική της για το φάρμακο και το φαρμακείο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα’ σημειώνει ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κος Δημήτρης Βαγιωνάς και υπογραμμίζει

‘Δεν μπορεί η πολιτεία να χτυπά το ελληνικό φαρμακείο επειδή δεν μπορεί να διορθώσει τις δικές της αδυναμίες και ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο ανά πάσα στιγμή. Ο Π.Φ.Σ. έχει σαφείς προτάσεις που αποβλέπουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων’.


Οι φαρμακοποιοί αν χρειαστεί, θα συνεχίσουν με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Οι γιατροί


Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να καλύψει τις επισχέσεις εργασίας που θα αποφασίσουν οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα.


Αποφάσισε, επίσης, να πραγματοποιήσει 48ωρη πανελλαδική απεργία κατά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και μία 24ωρη σΣε περίπτωση που υπάρξει παράταση του χρόνου συζήτησης του ίδιου νομοσχεδίου.


Πηγή:http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11599

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ενα παιδί γεννιέται κάθε ώρα με σύφιλη


Ένα παιδί γεννιέται κάθε ώρα με σύφιλη στην Κίνα, όπου η επιδημία του σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) συνδέεται με την οικονομική άνθηση, η οποία δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο πορνείας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η σύφιλη, που είναι πολύ εύκολο να θεραπευτεί, είχε εξαλειφθεί εδώ και πενήντα χρόνια στην Κίνα, όμως σήμερα είναι η υπ'αριθμόν ένα μολυσματική ασθένεια στην Σαγκάη.

Οι πόρνες, πολλές από τις οποίες είναι παντρεμένες και έχουν παιδιά, ευθύνονται για την επιδημία αυτή, επισημαίνει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση.

Το 2008, περισσότερα από ένα παιδιά γεννιόταν κάθε ώρα με σύφιλη, συνολικά 9.480 το χρόνο. Το ποσοστό αύξησης έχει 12πλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου για τον έλεγχο των ΣΜΝ στην Ναντσίνγκ.

Η σύφιλη είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δύσκολο να διαγνωστεί χωρίς ειδικές εξετάσεις, και οι επιπτώσεις για την δημόσια υγεία είναι καταστροφικές.

Όσοι πάσχουν από σύφιλη κινδυνεύουν να μολυνθούν με τον ιό HIV. Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγκύων που έχουν σύφιλη αποβάλλουν ή γεννούν νεκρά παιδιά. Τα βρέφη που γεννιούνται με σύφιλη εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ποσοστό θνησιμότητας των νεογέννητων με σύφιλη ξεπερνά το 50%.

http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=7095
πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ.Πρακτ.

Θάνατος δίχρονου κοριτσιού από το εμβόλιο;


Οι Αυστραλιανές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ευθύνεται το εμβόλιο κατά της γρίπης για τον αιφνίδιο θάνατο ενός δίχρονου κοριτσιού.

Πρόκειται για τη δίχρονη Άσλι Επάπαρα εμβολιάστηκε στις 8 Απριλίου με το συγκεκριμένο εμβόλιο και σύμφωνα με τον πατέρα της Ντέιβιντ, η μικρούλα, προ του εμβολιασμού της, ήταν ένα απόλυτα υγιές παιδί.

Οι ιατροδικαστικές αρχές της Κουινσλάνδης δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει το πόρισμά τους, όσον αφορά τους λόγους που προκάλεσαν τον θάνατο του παιδιού, όμως οι υγειονομικές Αρχές της χώρας πάντως, απαγόρεψαν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες πολλά παιδιά που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Δυτική Αυστραλία και την Κουινσλάνδη, εισήχθησαν με υψηλό πυρετό, σπασμούς και εμετό, στα τμήματα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών των νοσοκομείων.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τις υγειονομικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνες, για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο είναι όντως επικίνδυνο ή αν επρόκειτο για χαλασμένη παρτίδα.

Όπως έχει γίνει γνωστό το εμβόλιο αυτό δεν είναι το ίδιο με το κοινό εμβόλιο της γρίπης, που χορηγούνταν πριν από δύο χρόνια, αφού εκτός από αντισώματα για τη γρίπη Τύπου Α και Β εμπεριέχει και αντισώματα για τη γρίπη των Χοίρων. Πάντως, ο αρχίατρος της χώρας, καθηγητής Τζιμ Μπίσοπ, επιμένει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ παράλληλα αναζητεί τον συνολικό αριθμό των παιδιών που εισήχθησαν με παρενέργειες στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο κ. Μπίσοπ παραδέχθηκε όμως, ότι το νέο αυτό εμβόλιο δεν πέρασε από όλα τα απαραίτητα κλινικά τεστ προ της χορήγησής του. Όσον αφορά τον θάνατο της δίχρονης Άσλι, ο κ. Μπίσοπ αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν, λέγοντας ότι τα αίτια του θανάτου του παιδιού είναι ακόμα ανεξακρίβωτα και θα περιμένει την ιατροδικαστική έκθεση.

http://www.hbnews.gr/permalink/31565.html

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Η ορμόνη της αγάπης, της εμπιστοσύνης, του σεξ, του τοκετού και της συναισθηματικής σύνδεσης: Η ωκυτοκίνη, θεραπεία για σχιζοφρένεια και αυτισμό;

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που δεν παύει να εκπλήττει τους ερευνητές.

Η ωκυτοκίνη επιδρά μεταξύ άλλων στη λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε διάφορες ψυχικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός

Παλαιότερα η ωκυτοκίνη ήταν ευρέως γνωστή για τη δράση της στον τοκετό. Είχε αναγνωριστεί ότι βοηθούσε στην έναρξη των συσπάσεων της μήτρας για τον τοκετό. Για το λόγο αυτό χορηγείται σε έγκυες γυναίκες για να αρχίσει και να διευκολυνθεί ο τοκετός.

Σταδιακά, οι ερευνητές ανακάλυψαν και άλλες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις της ορμόνης. Η ωκυτοκίνη ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του νεογέννητου παιδιού βοηθώντας έτσι το μητρικό θηλασμό.

Η ωκυτοκίνη σχετίζεται επίσης με την ισχυροποίηση της αγάπης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Κατά τον οργασμό ελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα.

Μια πρόσφατη έρευνα από Βρετανούς και Γερμανούς ερευνητές έδειξε ότι η ωκυτοκίνη όταν χορηγείται σε άνδρες από τη μύτη με τη βοήθεια ρινικού σπρέι τους κάνει να έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική κατανόηση για τους άλλους.

Η χορήγηση από τη μύτη ωκυτοκίνης αυξάνει στους άνδρες την εμβίωση, δηλαδή την ικανότητά τους να κατανοούν συναισθηματικά τους άλλους στον ίδιο βαθμό που έχουν συνήθως οι γυναίκες.

Επίσης σε μια άλλη σειρά από πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους άνδρες η χορήγηση ωκυτοκίνης από τη μύτη βελτίωνε την ικανότητα μάθησης τους σε κοινωνικό επίπεδο των συναισθηματικών καταστάσεων.

Οι ερευνητές πιστεύουν με βάση τα ευρήματά τους ότι η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ψυχικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από κοινωνική αποστασιοποίηση, προβλήματα στην επικοινωνία, στη σύναψη σχέσεων και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη συναισθηματική κατανόηση ή συμμετοχή σε άτομα με αυτισμό.

Τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει πρόσφατα για τη δράση της ωκυτοκίνης στον αυτισμό και στη σχιζοφρένεια δεν είναι αρκετά για να συστήνεται ως θεραπεία για τις εν λόγω παθήσεις.

Χρειάζονται ακόμη πολλά ερευνητικά στοιχεία για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο και έτσι η ωκυτοκίνη δεν μπορεί ακόμη να χορηγηθεί για τη θεραπεία των εν λόγω ψυχικών παθήσεων.

πηγή:http://www.medlook.net/article.asp?item_id=3092

Ανακαλύφθηκε νέα «κρυψώνα» του ιού του AIDS στον μυελό των οστών


Αθήνα — Ο ιός του AIDS μπορεί να κρυφτεί στον μυελό των οστών, αποφεύγοντας έτσι τα φάρμακα, και στη συνέχεια μπορεί να «αφυπνιστεί» και να προκαλέσει επιδείνωση της ασθένειας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που αναδεικνύει έναν ακόμα λόγο γιατί είναι δύσκολη η καταπολέμηση του ιού, αλλά και η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή στο μέλλον.
Η ανακάλυψη της «κρυψώνας» χαιρετίστηκε σαν ένα πρώτο σημαντικό βήμα, όμως τονίστηκε ότι θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια ερευνών. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στο Αν Αρμπορ, με επικεφαλής την κυτταρική βιολόγο-ιολόγο Δρ Κάθλιν Κόλινς, ανακάλυψαν ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του μυελού των οστών, που τελικά μετατρέπονται σε λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) του αίματος, δηλαδή στα «όπλα» του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature Medicine, σύμφωνα με τα Nature και Science.
Ο ιός παραμένει «εν υπνώσει», ώσπου τα κύτταρα του μυελού των οστών να μετατραπούν σε κύτταρα του αίματος, οπότε ενεργοποιείται ξανά και προκαλεί νέα μόλυνση. Ο ιός καταστρέφει τα νέα κύτταρα του αίματος και στη συνέχεια επεκτείνεται για να πλήξει και άλλα κύτταρα.
Τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα δεν έχουν προσφέρει πλήρη ίαση, αλλά έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από AIDS. Όμως οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν την αγωγή σε όλη τη ζωή τους, αλλιώς η μόλυνση επιστρέφει. Αυτό, κατά τους γιατρούς, αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός αναστέλλεται μεν, αλλά δεν καταστρέφεται τελείως, απλώς κρύβεται κάπου και περιμένει να επανεμφανιστεί, μόλις λήξει η φαρμακευτική αγωγή.
Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια τέτοια «κρυψώνα» του ιού του AIDS στα «μακροφάγα» κύτταρα του αίματος και άλλη μια στα λεμφοκύτταρα, όμως οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλες, όπως και όντως βρέθηκε πλέον άλλη μία στον μυελό των οστών.
Αν οι επιστήμονες μπορέσουν να «καθαρίσουν» αυτές τις «κρυψώνες» του ιού, τότε οι ασθενείς με AIDS δεν θα χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα σε όλη τη ζωή τους, κάτι που ανεβάζει τρομακτικά το κόστος της θεραπείας και την καθιστά συχνά απαγορευτική, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την Δρ Κόλινς, θα είναι να αναπτυχθούν φάρμακα που θα στοχεύουν αποκλειστικά στα ευρισκόμενα σε «ύπνωση» μολυσμένα κύτταρα του μυελού των οστών, αναγκάζοντάς τα να παράγουν τον ιό, ώστε στη συνέχεια αυτά να αυτό-καταστραφούν και έτσι να «αδειάσει» η «αποθήκη-κρυψώνα» του ιού μέσα στον οργανισμό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρέθηκε η αχχίλειος πτέρνα των καρκινικών κυττάρων;

Ισραηλινοί επιστήμονες βρήκαν μία θεραπεία που κτυπά τα καρκινικά κύτταρα και δεν βλάπτει τα υγιή.
"Βρήκαμε πράγματι την αχίλλειο πτέρνα των κυττάρων του καρκίνου\", δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του...

Τελ Αβίβ Malka Cohen-Armon.

"Από τη στιγμή που μπορούμε...
να στοχεύσουμε τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να σκοτώνουμε τα υγιή, μπορούμε να παράγουμε φάρμακα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή", προσθέτει ο καθηγητής.

Η έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει ωστόσο να συνεχιστεί. Τα πρώτα σημάδια είναι όμως κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Πηγή:http://www.dermaline.gr/articles.php?articleId=679

Τα τατουάζ και τα σκουλαρίκια ενδείξεις άγχους!


Η νευρικότητα και το άγχος οδηγούν ορισμένα άτομα στο να κάνουν στο σώμα τους τατουάζ και να βάζουν σκουλαρίκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Newcastle στην οποία έλαβαν μέρος 115 άτομα που έχουν κάνει τατουάζ στο σώμα τους, οι περισσότεροι κάνουν τατουάζ ή διάφορες άλλες παρεμβάσεις στο σώμα τους για λόγους καθαρά ψυχολογικούς.


Ορισμένοι, μάλιστα, δεν περιορίζονται μόνο στα τατουάζ και τα σκουλαρίκια, αλλά κάνουν και ουλές στο σώμα τους για τους ίδιους λόγους. Τα αποτελέσματα της έρευνας συζητήθηκαν και σε πρόσφατο Συνέδριο Ψυχολογίας που έγινε στο Darwin, το οποίο αποφάνθηκε, τελικά, ότι οι περισσότεροι που κάνουν διάφορες παρεμβάσεις στο σώμα τους το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα ξεχωρίζουν από τους άλλους και, επιπλέον, πιστεύουν ότι συμβάλει στο να δείχνουν πιο ωραίοι.


Για το ίδιο θέμα ένας από τους ερευνητές πρόσθεσε ότι τατουάζ κάνουν συνήθως οι άνθρωποι που έχουν τάσεις εξάρτησης.

απo TreloKouneli

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Διαχείρηση άγχους


Αποτελεί κοινή παραδοχή πως στις μέρες μας το άγχος αποτελεί τροχοπέδη στην εξυγίανση της ψυχικής μας υγείας. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και της ψυχικές εκδηλώσεις του άγχους ώστε να προσφύγουμε στην αναζήτηση βοήθειας όταν αυτή μας είναι απαραίτητη.

Η ευερεθιστότητα, η αναποφασιστικότητα καθώς και οι τάσεις απομόνωσης, είναι ορισμένες από τις πρώτες εκδηλώσεις που θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτηθούμε για το αν τελικά το άγχος έχει κατακλείσει την καθημερινότητά μας.
Σε πιο προχωρημένα επίπεδα εμφανίζεται απώλεια της libido, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και χρήση ουσιών.

Ωστόσο εκτός από το καθημερινό συσσωρευόμενο άγχος υπάρχει και το stress κρίσιμης κατάστασης το οποίο προκαλείται από περιστατικά με πολλαπλές απώλειες, σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο παιδιού, άλλου συγγενή ή συναδέλφου.

Άλλη μία κατηγορία άγχους, που αναγνωρίστηκε αρχικά ως η ασθένεια των βετεράνων του Βιετνάμ, είναι το μετατραυματικό stress. Προκαλείται όταν ένα άτομο αντιμετωπίσει ένα ψυχολογικά επώδυνο γεγονός και χαρακτηρίζεται από σκέψεις αναβίωσης του γεγονότος και υπεραντιδραστικότητα σε ερεθίσματα που το υπενθυμίζουν. Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκούν αρκετό καιρό και να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Η διαχείριση άγχους μετά από ιδιαίτερα μεγάλα συμβάντα περιλαμβάνει τα εξής:
-Αντιμετώπιση αντιδράσεων λόγω συμμετοχής σε κρίσιμα συμβάντα διασφαλίζοντας την σωματική και ψυχική ισορροπία των εμπλεκομένων
-Στη διαδικασία συμμετέχει ομάδα από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς.
-Η πιο συχνή και ιδιαιτέρως αποτελεσματική διαχείριση είναι η διάχυση μεταξύ των ανθρώπων συζητώντας για ένα περιστατικό που βίωσαν μαζί.

Όταν το άγχος δεν είναι τόσο ακραίο σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η λήψη των παρακάτω μέτρων:
-Άσκηση
-Σωστή και ισορροπημένη διατροφή
-Ανάπτυξη προσωπικών ενδιαφερόντων

Επιμέλεια: Τσιλιμίγκρα Δήμητρα

Μειώνονται οι τιμές σε 12.000 φάρμακα


Σε ισχύ από τη Δευτέρα το νέο Δελτίο τιμών φαρμάκων, που περιλαμβάνει μειώσεις έως 27% σε περισσότερα από 12.000 φάρμακα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομούν 140 εκατομμύρια ευρώ, μηνιαίως.

Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρίες αντιδρούν και απειλούν με απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων, όπως ινσουλίνες και ογκολογικά, καθώς -όπως υποστηρίζουν- οι τιμές δεν μειώνονται βάσει του κόστους των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, το Δελτίο περιλαμβάνει νέες μειωμένες τιμές για 12.150 φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα, με βάση την κλίμακα των μειώσεων που προβλέπει η Αγορανομική Διάταξη. Σύμφωνα με αυτή, οι μειώσεις διαμορφώνονται:

- 3 % για φάρμακα με χονδρικές τιμές από 1,01 έως 5€
- 20 % από 5,01€ έως 20€
- 23 % από 20,01€ έως 50€
- 25 % από 50,01€ έως 100 και
- 27 % από 100,01€ και άνω.

Το δελτίο τιμών περιλαμβάνει και 44 διαγραφές φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. καθώς και 147 μεταβολές που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.
Πηγή: skai

Κλειστά τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα στις 6 και τις 7 Μαΐου

Κλειστά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στις 6 και τις 7 Μαΐου, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «ο επιχειρούμενος περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους θα επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη ασφαλιστική περίθαλψη».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ

Πολλοί ερευνητές πλέον μιλάνε για το ‘νουσώμα’.


Στον πραγματικό κόσμο, αυτό που αποδεικνύει το ΡΝΙ, είναι ότι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μας στο επίπεδο της αντίληψής μας (η συναισθηματική μας αντίδραση σ’ αυτήν την αντίληψη) μπορεί να έχει πραγματικές επιρροές στη φυσιολογία μας (η σωματική μας αντίδραση) και πιο συγκεκριμένα, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτή είναι μια κάθε άλλο παρά νέα αντίληψη, και η αρχαία γνώση ανέκαθεν μας ενθάρρυνε να εστιαστούμε στη διατήρηση ενός ‘υγιούς’ νου ώστε να διατηρήσουμε τη σωματική μας υγεία. Είναι όμως τώρα που μπορούμε να αποδείξουμε και να κατανοήσουμε αυτές τις συνδέσεις.

Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι το εάν έχουμε συναισθηματικά ‘πάνω και κάτω’, αλλά το ότι όταν παρατείνουμε τα συναισθηματικά αδιέξοδα και χρησιμοποιούμε άκαμπτες στρατηγικές αντιμετώπισης, μπορούμε να προκαλέσουμε χρόνιο άγχος χαμηλού επιπέδου, που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό, δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσει ασθένεια, αλλά, με τα κατάλληλα γενετικά, να αποδυναμώσει τη φυσική μας κατάσταση ή να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα ασθένεια και τελικά να ‘καθόμαστε σε μπόμπα έτοιμη να σκάσει’.

Ο Robert Ader του Πανεπιστημίου Rochester, ένας από τους πλέον γνωστούς ερευνητές στον χώρο του ΡΝΙ, λέει ‘δεν μιλάμε για την αιτία της ασθένειας, αλλά για την αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχοκοινωνικών γεγονότων και προηγούμενες βιολογικές καταστάσεις’. Η Ιατρική Νου-Σώματος μας δίνει να καταλάβουμε πως η κατάσταση του νου μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Το ‘άγχος’ συχνά κατηγορήθηκε ως αιτία ασθένειας. Αυτή η θεωρία δεν τεκμηριώθηκε από τις έρευνες του ΡΝΙ. Πολλοί άνθρωποι υπερνικούν το άγχος και αντιδρούν πολύ καλά και υγιεινά απέναντι σε καταστάσεις που άλλοι θα αντιμετώπιζαν ως ανυπέρβλητη δυσκολία. Πολλοί άνθρωποι σε έρευνες ΡΝΙ, προτιμούν να αποφεύγουν τον όρο ‘άγχος’ και προτιμούν να μιλάνε για ψυχοκοινωνικούς παράγοντες στην ασθένεια. Το ‘άγχος’ δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, μα αυτό που είναι σημαντικό είναι να αντιδρούμε ελεγχόμενα στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ζωή μας.

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με ‘ασθένειες που έχουν προκληθεί από την προσωπικότητα’, μα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο ΡΝΙ. Αντιθέτως γίνεται λόγος για ΣΧΕΔΙΟ ‘πρόκλησης από καταστολή/δυσλειτουργία ανοσοποιητικού’. Λέγοντας σχέδιο, εννοούμε τον τρόπο συμπεριφοριακής αντίδρασης σε καταστάσεις, που ίσως επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται σε ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε θύματα της προσωπικότητάς μας ή των καταστάσεων, αλλά ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα υγεία, υιοθετώντας σχέδια που θα τραβήξουν την προσοχή μας μακριά από την ασθένεια, σε μια γεμάτη ζωή.

Η ερώτηση λοιπόν που χρειάζεται απάντηση είναι ‘τι μπορώ να κάνω γι αυτό;’. Έρευνες στο χώρο της ιατρικής νου-σώματος, αποκάλυψαν μια σειρά από ‘γνωρίσματα ενδυνάμωσης ανοσοποιητικού’. Αυτές οι ‘υγιείς συνήθειες’ φάνηκαν μετά από εξονυχιστικές μελέτες των ερευνητών, που τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν ώστε να λειτουργήσουν ως προστατευτικά από κλονισμό του ανοσοποιητικού και προοδεύσει ασθένειας. Αυτοί οι τρόποι συμπεριλαμβάνουν την συνειδητοποίηση της σχέσης νου-σώματος, την εκμάθηση του πώς να βλέπουμε τη ζωή με αίσθηση δέσμευσης, ελέγχου και πρόκλησης, ανάπτυξη δύναμης ανάκαμψης μετά από κάποια απώλεια και δυνατότητα να αποκαλύπτουμε τα τραυματικά μας συναισθήματα στον εαυτό μας και σε άλλους.

Η ‘Δύναμη Ανοσίας’ αποδεικνύεται από ένα άτομο που είναι ικανό να βρει χαρά, νόημα, ακόμα και υγεία, όταν η ζωή χτυπά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της - Henry Dreher.

Τότε πως εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος; Δεν βασίζεται σε μονάχα ένα σύστημα θεραπείας. Είναι εκλεκτική και χρησιμοποιεί τεχνικές και θεραπείες που προτείνονται από ποικιλία αρχών. Πολλές από τις τεχνικές θα είναι ήδη οικείες, μα κανείς ερευνητής ΡΝΙ ή πρακτικός Συμπεριφοριακής Ιατρικής δεν θα ισχυρισθεί καμία από αυτές ως ‘την απάντηση’ ή την απόλυτη ΡΝΙ συνταγή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις.

Το ΡΝΙ δίνει ερευνητική έμφαση πέραν των παραδοσιακών θεραπειών και απόψεων της αλλοπαθητικής φαρμακευτικής (αν και δεν τις αποκλείει). Έκανε την τέχνη και επιστήμη της θεραπείας πιο ολοκληρωμένη και πιο πολύπλοκη. Γι αυτούς που ακολουθούν αυτό το θεραπευτικό ταξίδι, γίνεται μια περιπέτεια μέσα στη συνειδητοποίηση και διαρκής αποκάλυψη της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης κατάστασης.
πηγή:http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=4574

Γυμναστική για ... όνειρα γλυκά


Μελέτες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, ΚΕΤΕΑΘ, έχουν δείξει ότι, η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το καθημερινό στρες και να βελτιώσει την γενική υγεία, επιδρώντας ευεργετικά στην φυσιολογία του ύπνου και ολόκληρου του οργανισμού.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Γεώργιος Σακκάς, Κλινικός Εργοφυσιολόγος - Ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, στο Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης ΚΕΤΕΑΘ.

Η συστηματική άσκηση, επισημαίνει ο ερευνητής, δρα θετικά ως προς την πρόληψη καρδιοπαθειών, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της καλή χοληστερίνης (HDL), τη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), την επιβράδυνση της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας ή θρόμβων και την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας, τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, την ψυχική ευεξία μέσω της παραγωγής των ενδορφινών και την καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου (αϋπνία και σύνδρομο υπνικής άπνοιας).

"Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που συμμετέχουν συστηματικά σε προγράμματα άσκησης, περισσότερες της μιας φοράς την εβδομάδα ή ακόμη και μόνο σε βάδιση με ήπιο ρυθμό, σε ημερήσια βάση, για μια απόσταση έξι οικοδομικών τετραγώνων, είχαν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας", επισήμανε ο κ. Σακκάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και στις μελέτες του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, όπου έξι μήνες συστηματικής αερόβιας άσκησης (σε στατικό ποδήλατο) μείωσαν σημαντικά τους δείκτες υπνικών απνοιών σε ασθενείς με υπνικές άπνοιες.

Ευρήματα άλλων μελετών έχουν δείξει ακόμη παρόμοια αποτελέσματα και σε παχύσαρκα άτομα, αφού η συστηματική άσκηση μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος και βελτίωσε τους δείκτες υγείας των δοκιμαζομένων.

"Η συστηματική ενασχόληση με την άσκηση βελτιώνει τον ύπνο σε πολλά επίπεδα", υπογραμμίζει ο κ. Σακκάς.

Και προσθέτει: "Η χρόνια άσκηση έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την σωματική μας αντοχή μειώνοντας έτσι την αίσθηση της κόπωσης, προάγει έναν καλό ύπνο επιτρέποντας μια ηπιότερη μετάβαση μεταξύ των φάσεων του ύπνου, μειώνει τη μυϊκή ένταση που συσσωρεύεται κατά την διάρκεια της ημέρας, αυξάνει τη νοητική διαύγεια μέσω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου, όπως και δυναμώνει και τονώνει την καρδιά και τους πνεύμονες. Επίσης, ενεργοποιεί το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού και της επινεφρίνης που είναι το φυσικό διεγερτικό του οργανισμού, ενώ μειώνει και την αίσθηση βαρεμάρας και ανίας καθώς επίσης το στρες και την ανησυχία".

Η σωματική άσκηση βελτιώνει τον ύπνο, επειδή αποτελεί τον πιο φυσικό τρόπο να "κουράσουμε" το σώμα μας. Σε αυτή την κούραση η απάντηση του οργανισμού είναι η αύξηση της διάρκειας του "βαθέος ύπνου" με αποτέλεσμα έναν πιο αναζωογονητικό ύπνο, επισημαίνει ο επιστήμονας και προσθέτει πως η καλύτερη ώρα για ένα ασκηθούμε είναι 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε.

Τέλος στο ερώτημα τι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, ο κ. Σακκάς σημειώνει πως, οι πιο συχνές από τις διαταραχές ύπνου είναι η αϋπνία και η υπνική άπνοια, επηρεάζοντας ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

"Η αϋπνία, που επηρεάζει κυρίως την ποσότητα του ύπνου είναι αποτέλεσμα κυρίως ψυχολογικών αιτιών ενώ η υπνική άπνοια που επιδρά στην ποιότητα του ύπνου έχει σωματικά αίτια (π.χ. παχυσαρκία). Όποια και να είναι η αιτιολογία, ο πάσχων από διαταραχές ύπνου αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος και αποδιοργανωμένος ενώ η χρόνια έλλειψη αναζωογονητικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και συμπεριφοράς μιας και η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικά νοσήματα", καταλήγει ο ερευνητής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τα microRNA προλαμβάνουν την μετάσταση του καρκίνου του μαστού


Νέα Υόρκη: Ομάδα ερευνητών από το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης, εντόπισε αρκετά φυσικά ανθρώπινα microRNA που εμποδίζουν τον καρκίνο του μαστού να δώσει μεταστάσεις στον πνεύμονα και τα οστά, τα δύο βασικά σημεία μετάστασης του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Τα microRNA (μικρό-ριβονουκλεϊκό οξέα) είναι μικρά μονής δέσμης τμήματα του γενετικού υλικού που πιστεύεται ότι ελέγχουν την γονιδιακή έκφραση και μπορεί να προκαλέσουν ή μπλοκάρουν την έκφραση σχετικών με τον καρκίνο γονιδίων.

Σε έρευνα που διενήργησαν οι Αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Σοχάι Ταβαζόιε με στόχο τον εντοπισμό ρυθμιστών της καρκινικής μετάστασης, βρήκαν μια ομάδα microRNA για τα οποία η έκφραση έχει χαθεί καθώς τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού αναπτύσσουν την δυνατότητα της μετάστασης.

Σε εργαστηριακά τεστ που πραγματοποίησαν η έκφραση αυτών των microRNA αποκαταστάθηκε, και οδήγησε σε καταστολή της πνευμονικής και οστικής μετάστασης όταν προστέθηκαν κακοήθη καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Σε άλλη μελέτη, οι επιστήμονες καλλιέργησαν ανθρώπινους καρκινικούς όγκους του μαστού σε ποντίκια. Η αποκατάσταση ενός microRNA (του miR-126) μείωσε τη συνολική καρκινική ανάπτυξη του όγκου και τον αναδιπλασιασμό και η αποκατάσταση ενός ακόμη microRNA (του miR-335) ανέστειλε την εξάπλωση του καρκίνου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η έκφραση του miR-126 και του miR-335 χάθηκε στην πλειοψηφία των πρωτοπαθών καρκινικών όγκων του μαστού από τις γυναίκες που είχαν υποτροπιάσει και η απώλεια της έκφρασης οποιουδήποτε εκ των δύο αυτών microRNA συσχετίστηκε με κακή επιβίωση.

Σε περαιτέρω έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το miR-335 καταστέλλει την μετάσταση του καρκίνου του μαστού στοχεύοντας ένα μόριο που ρυθμίζει την ομάδα γονιδίων SOX4 που ευθύνονται για την κυτταρική ανάπτυξη και μετανάστευση, όπως και ένα άλλο συστατικό που εμπλέκεται στην κυτταρική μετανάστευση, την tenascin C.

Η ισχυρή σχέση μεταξύ απώλειας έκφρασης των miR-335 και miR-126 στην μεταστατική υποτροπή δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα χρήση αυτών των μορίων στον καθορισμό της πρόγνωσης του καρκίνου του μαστού συνδυαστικά με τους συμβατικούς κλινικούς και παθολογικούς δείκτες.



Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=144679

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Το σεξ απομακρύνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα


Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άντρες.

Όπως σημειώνουν στο περιοδικό ‘American Journal of Cardiology’, ερευνητές, ανακάλυψαν ότι άντρες με χαμηλή συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι άντρες που ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά δραστήριοι μια φορά το μήνα ή λιγότερο αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε σύγκριση με άντρες που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα δυο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, σημειώνει η ερευνήτρια Susan A. Hall, του Ερευνητικού Ινστιτούτου New England.

Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της στυτικής διαταραχής και των καρδιαγγειακών νόσων, αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη συχνότητα της σεξουαλική δραστηριότητας και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα ανεξάρτητα από τη στυτική διαταραχή.

Η Hall και οι συνεργάτες της εξέτασαν για ύπαρξη στυτικής διαταραχής και άλλους παράγοντες σεξουαλικής λειτουργίας, όπως η επιθυμία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.165 άντρες ηλικίας 50 ετών κατά μέσον όρο οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στη έναρξη της έρευνας, Από τους συμμετέχοντες, 213 εμφάνιζαν στυτική διαταραχή. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε συνάρτηση με τη μειωμένη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας.

Σε σύγκριση με άντρες που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, άντρες που είχαν επαφή μια φορά το μήνα ή λιγότερο εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 45% την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και πιθανή ύπαρξη στυτικής διαταραχής.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η χαμηλή συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας προβλέπει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τη στυτική διαταραχή και ότι η εξέταση της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να είναι κλινικά χρήσιμη.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το ρόλο της επιθυμίας και την ικανότητα για σεξουαλική δραστηριότητα ως πιθανούς παράγοντες στον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Η Hallδήλωσε ότι οι άντρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί πιθανόν εμφανίζουν επιθυμία και ικανότητα για άσκηση. Έτσι η ικανότητα για σεξ μπορεί να αποτελεί ενδεχομένως δείκτη για τη συνολικότερη εικόνα της υγείας. Πρόσθεσε ότι οι άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή τακτικά μπορεί να είναι περισσότερο πιθανό να βρίσκονται σε στενή σχέση με μόνιμη σύντροφο, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία μέσω της μείωσης του στρες και της κοινωνικής στήριξης.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι γιατροί θα μπορούν να έχουν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος και τον κίνδυνο των ασθενών ρωτώντας σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Το μήνυμα που προκύπτει για τους άντρες, από την έρευνα, δήλωσε η Hall, είναι πως η σεξουαλική υγεία μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει τη ν υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και οι άντρες θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους αν αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία ή σεξουαλικά προβλήματα.


Πηγές: ‘American Journal of Cardiology’.