Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η µουσική ισχυρό ναρκωτικό

Ακούστε την αγαπηµένη σας µουσική όπου κι αν βρίσκεστε και όσο µπορείτε γιατί µπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση τόσο όσο ένα γευστικό γλυκό ή ακόµη και ένα ψυχοτρόπο φάρµακο.
Έχετε νιώσει ποτέ πραγµατική ευφορία τη στιγµή που ακούτε ένα πολύ ωραίο µουσικό κοµµάτι;

Αν ναι, τότε ο εγκέφαλός σας αντιδρά στις αγαπηµένες σας µελωδίες µε τον ίδιο τρόπο που θα ανταποκρινόταν αν τρώγατε ένα απολαυστικό φαγητό ή παίρνατε κάποια ναρκωτική ουσία όπως η κοκαΐνη.
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστηµίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά έδειξε ότι ο εγκέφαλος βιώνει την εµπειρία της απόλαυσης σε όλες τις παραπάνω καταστάσεις µε την αύξηση των επιπέδων ντοπαµίνης.
Μάλιστα η µουσική φαίνεται πως δηµιουργεί µια αίσθηση ανταµοιβής την οποία θέλουµε να νιώθουµε συνεχώς, καθώς η ντοπαµίνη εκκρίνεται αλυσιδωτά στον εγκέφαλο όσο εξελίσσεται η αγαπηµένη µας µελωδία.
Ο επικεφαλής της µελέτης Valorie Salimpoor επισηµαίνει ότι η επιρροή της µουσικής είναι τόσο µεγάλη που δικαιολογηµένα χρησιµοποιείται σε ιεροτελεστίες, διαφηµιστικές καµπάνιες αλλά και στον κινηµατογράφο.

Επιµέλεια ΦΑΙΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
πηγή: http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=733742

Γιατί πονάει το κεφάλι µου;

Ο πονοκέφαλος, αν δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, είναι µια υπόθεση προσωπική, αφού οι αιτίες του είναι διαφορετικές για τον καθένα. Αν λοιπόν τις εντοπίσουµε, µπορεί και να τον προλάβουµε.
Ένοχες τροφές
Τυρί: Τα κίτρινα τυριά όπως το τσένταρ, το έµµενταλ, το µπρι, η παρµεζάνα και άλλα «ώριµα» τυριά περιέχουν την ουσία τυραµίνη, η οποία σε κάποιους µπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο.
Αλκοόλ: Ειδικά το κόκκινο κρασί θεωρείται συχνά υπεύθυνο για πονοκεφάλους, καθώς επίσης περιέχει τυραµίνη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του αίµατος και προκαλεί αφυδάτωση.
Αλλαντικά: Τα αλλαντικά και όλα τα κατεργασµένα κρέατα, που συχνά περιέχουν τυραµίνη αλλά και προσθετικά τροφίµων, όπως τα νιτρικά (στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γαριδάκια, πατατάκια κ.λπ.), µπορούν επίσης να δηµιουργήσουν πρόβληµα.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα και τα σοκολατούχα γλυκά αυξάνουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο στο αίµα, το οποίο στη συνέχεια πέφτει επίσης απότοµα, ανοίγοντας το δρόµο στον πονοκέφαλο.
Καφές: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης –πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ ηµερησίως– ενδέχεται να ευθύνεται για το πρόβληµα. Αντίθετα η µέτρια κατανάλωσή της συχνά είναι ωφέλιµη για τον πονοκέφαλο.
…και άλλα: Τα εσπεριδοειδή, τα σύκα, οι σταφίδες, τα φασόλια, η φάβα και τα καρύδια θεωρούνται επίσης υπαίτια.
Τι άλλο φταίει
Παράλειψη γευµάτων

Αν συνηθίζετε να παραλείπετε γεύµατα, η πτώση του σακχάρου από την έλλειψη τροφής µπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Το περιβάλλον
Οι απότοµες εναλλαγές θερµοκρασίας, η πολλή ζέστη, η υγρασία, το νέφος και τα καυσαέρια συνδέονται µε την αύξηση των πονοκεφάλων. Το ίδιο ισχύει και για τις έντονες µυρωδιές, όπως τα αρώµατα, η µπογιά κ.λπ. Τέλος µπορεί να φταίνε και τα σφιχτά γυαλιά αλλά και τα πολύ δυνατά φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, π.χ. στο σινεµά ή τη νυχτερινή οδήγηση.
Το σεξ και ο ύπνος
Η κακή ποιότητα ύπνου, ο λίγος ή ακόµα και ο πολύς ύπνος µπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Επίσης, το έντονο σεξ µπορεί να αποτελέσει αιτία πονοκεφάλου µια και αυξάνεται η ενδοκράνια πίεση.
Η στάση του σώµατος
Το κύρτωµα των ώµων, το στράβωµα της µέσης, το σκύψιµο του λαιµού προκαλούν συσσώρευση πίεσης και τάσεις στους µυς του λαιµού και του κεφαλιού µε αποτέλεσµα τη λεγόµενη κεφαλαλγία τάσεως, που συνήθως ξεκινάει από το σβέρκο.
Το κάπνισµα
Είτε είστε ενεργητικός είτε παθητικός καπνιστής, κινδυνεύετε από πονοκεφάλους, καθώς η νικοτίνη οδηγεί σε στένωση των αγγείων του εγκεφάλου.
Η εµµηνόρροια
Για τις περισσότερες γυναίκες η περίοδος αποτελεί βασικό ερέθισµα που πυροδοτεί τον πονοκέφαλο. Κατά τη διάρκειά της, λίγες µέρες πριν ή ακόµα και κατά την ωορρηξία ή στην εµµηνόπαυση οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συνήθεις εξαιτίας της διακύµανσης των οιστρογόνων.
Το στρες
Η κούραση -σωµατική και ψυχική-, το άγχος, η πίεση, η στενοχώρια και οτιδήποτε ενισχύει τα επίπεδα του στρες µπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο, καθώς προκαλείται απελευθέρωση χηµικών που αλλάζουν τη διαστολή των αγγείων του εγκεφάλου.
Τα αναλγητικά
Η κατάχρηση αναλγητικών φαρµάκων (πάνω από 3-4 την εβδοµάδα) µπορεί να επιδεινώσει την ένταση και τη συχνότητα του υπάρχοντος πονοκεφάλου.
Τι μπορείτε να κάνετε
• Ελέγξτε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας ή αλλάξτε την αντίδρασή σας σε αυτούς.
• ∆ιακόψτε το κάπνισµα και µειώστε την έκθεσή σας στον καπνό, το νέφος και τη βρόµικη ατµόσφαιρα γενικότερα.
• Ακολουθήστε µια ισορροπηµένη διατροφή µε µικρά και τακτικά γεύµατα ώστε να διατηρείτε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης φροντίστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά.
Βάλτε στη ζωή σας τη γυµναστική, καθώς η µέτρια άσκηση, όπως το περπάτηµα, βοηθάει αποτελεσµατικά στην καλύτερη στάση του σώµατος.
• Προσαρµόστε το χώρο που εργάζεστε ώστε να κάθεστε και να νιώθετε όσο το δυνατόν πιο άνετα και σωστά.
• Αποφύγετε τα φάρµακα, ιδιαίτερα τα αναλγητικά, εφαρµόστε ψυχρά επιθέµατα στο κεφάλι και ξαπλώστε σε σκοτεινό και ήσυχο περιβάλλον. Επίσης προσπαθήστε να κοιµηθείτε, καθώς πολλές φορές ο ύπνος δρα κατευναστικά.
• ∆ιάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως το µασάζ, µπορούν επίσης να µειώσουν το πρόβληµα των πονοκεφάλων.
Πότε πάμε στον γιατρό
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν ο πονοκέφαλος επιµένει ασυνήθιστα σε διάρκεια και ένταση ή αλλάζει «χαρακτήρα» (π.χ. τη µία µέρα πονάτε στο πίσω µέρος του κεφαλιού και την άλλη στο µπροστινό). Επίσης όταν ο πονοκέφαλος σας ξυπνάει το βράδυ και όταν γενικότερα διαφοροποιούνται τα συνήθη συµπτώµατα και αίτιά του.
Η διατήρηση ενός ηµερολογίου στο οποίο θα καταγράφετε το τι προηγήθηκε ενός πονοκεφάλου µπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση της αιτίας. Σηµειώστε τις τροφές που καταναλώνετε, τα στρεσογόνα γεγονότα, τις καιρικές αλλαγές, τη φυσική σας δραστηριότητα καθώς και την ώρα που ξεκινά και σταµατά.


Της Φαίης Ευθυµίου
Με τη συνεργασία του Βασίλη Βαγενά, Νευρολόγου, 1o Νοσοκοµείο ΙΚΑ, Μέλους
της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας
πηγή: http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=158&artid=744158

Υψηλή χοληστερόλη

Άλυτο πρόβλημα παραμένει μέχρι σήμερα η αύξηση της χοληστερόλης στον πληθυσμό της Δύσης και ιδιαίτερα της γηραιάς ηπείρου. Παρά το γεγονός ότι εκτεταμένα κυβερνητικά προγράμματα και πολιτικές υγείας διεθνώς επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, το πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης συχνότητας ατόμων με υψηλή χοληστερόλη γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Έτσι, μέχρι το 2020, το 20% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα είναι άνω των 60 ετών, σε σύγκριση με το 15% που ήταν το 2005, ενώ ο αριθμός των διαβητικών θα φτάνει τα 30 εκατομμύρια.

Παράλληλα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται σήμερα για 1,9 εκ. θανάτους το χρόνο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκαλούνται από παραμέτρους όπως η υψηλή χοληστερόλη, η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν το πρόβλημα παραμείνει άλυτο μέχρι το 2020, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης θα οδηγήσουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας σε κρίση, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση του ανεξάρτητου Οργανισμού Stockholm Network που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής χοληστερόλης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 80% των σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων στους μεσήλικες άνδρες οφείλεται σε τρεις πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου: αρτηριακή υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και κάπνισμα, ενώ τονίζουν ότι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου - και ιδιαίτερα της υψηλής χοληστερόλης, κρίνεται άμεση και αναγκαία.

Το ανησυχητικό είναι, όπως επισημάνθηκε, πως παρά τις υπάρχουσες αποτελεσματικές υπολιπιδαιμικές θεραπείες, η αυξημένη χοληστερόλη παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την Ευρώπη (πρόγραμμα, στο οποίο πήραν μέρος 9 χώρες της Ενωμένης Ευρώπης με συνολικό δείγμα 60.000 ασθενών), έδειξαν ότι πάνω από το 70% των ασθενών που έπαιρναν υπολιπιδαιμική θεραπεία (στατίνες) δεν κατάφεραν να ελαττώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σύμφωνα με το στόχο. Ακόμη και ο διπλασιασμός της δόσης των στατινών, γενικά, προσφέρει μια επιπλέον μείωση 6% περίπου των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Σήμερα, μια νέα κατηγορία φαρμακευτικών ουσιών, οι αναστολείς απορρόφησης της χοληστερόλης, με πρώτο εκπρόσωπο την ουσία εζετιμίβη που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, δρουν με ένα μοναδικό τρόπο: αφενός, εμποδίζουν την απορρόφηση από το έντερο της χοληστερόλης που βρίσκεται στην τροφή που προέρχεται από τα χολικά οξέα, ενώ εμποδίζουν επίσης την απορρόφηση από το έντερο των παραγομένων στερολών. Όταν η εζετιμίβη συνδυασθεί με μια στατίνη, προσφέρει διπλή μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τόσο σε ότι αφορά την απορρόφησή της από το έντερο (εζετιμίβη), όσο και από τη σύνθεσή της στο ήπαρ (στατίνη).

Η συνδυασμένη θεραπεία διπλής αναστολής φαίνεται να αποτελεί το μέλλον της ρύθμισης των λιπιδίων, καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η συγχορήγηση εζετιμίβης με μια στατίνη, αυξάνει την πιθανότητα ρύθμισης των ασθενών στα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης (μείωση έως και 61%), βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις άλλες λιπιδαιμικές παραμέτρους (μείωση τριγλυκεριδίων μέχρι 33%) και αυξάνοντας την HDL («καλή» χοληστερόλη») μέχρι 9%, σημειώνει ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, αναπλ. καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος. Τα αποτελέσματα αυτά, τόνισε ο καθηγητής, επιβεβαιώνουν ότι η Διπλή Αναστολή των δύο Οδών της Χοληστερόλης με τη χορήγηση εζετιμίβης, βοηθά περισσότερους ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους μείωσης της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο "κακός" του οργανισμού σε ότι αφορά την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, δεν είναι άλλος από τη χοληστερόλη! Αν και είναι από τις πλέον κοινές ουσίες του οργανισμού, η χοληστερόλη οφείλει το "κακό" της όνομα στη σχέση της με την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Η χοληστερόλη λιπίδιο που βρίσκεται στο αίμα και αποτελεί δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των κυτταρικών μεμβρανών, των στεροειδών ορμονών οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τα χαρακτηριστικά του φύλου, καθώς και άλλων βασικών ιστών.

Η LDL χοληστερόλη ονομάζεται κακή επειδή αυξημένα επίπεδά της στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία) σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Η LDL λιποπρωτεΐνη και ιδιαίτερα η οξειδωμένη, καταστρέφει το τοίχωμα των αρτηριών στο οποίο εναποτίθεται, προκαλώντας τη δημιουργία μιας σκληρής πάχυνσης, η οποία ονομάζεται αθηρωματική πλάκα και η οποία στενεύει τις αρτηρίες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Αντίθετα, η «καλή» χοληστερόλη, ονομάζεται έτσι επειδή τα μόρια της αναστέλλουν την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, η χοληστερόλη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω δύο οδών: Οι δύο κύριες οδοί προέλευσης της χοληστερόλης είναι: η παραγωγή της χοληστερόλης από το ήπαρ (ηπατικός και εξωηπατικός ιστός) και η απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο. Η χοληστερόλη που βρίσκεται στο έντερο προέρχεται από την τροφή και τη χολή ,με τη χοληστερόλη που προέρχεται από τη χολή να αποτελεί την κύρια οδό συνεισφοράς. Περίπου το 50% της εντερικής χοληστερόλης απορροφάται από το έντερο και επανακυκλοφορεί στον οργανισμό, ενώ το υπόλοιπο απεκκρίνεται μέσω των κοπράνων. Από την πλευρά του, το ήπαρ απομακρύνει τη χοληστερόλη από την αιματική ροή, ενώ ταυτόχρονα παράγει νέα, την οποία επιστρέφει στο αίμα προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία της στο πλάσμα.

πηγή: http://agnostos.gr/a_doctor.php?subaction=showfull&id=1145357675&archive=&start_from=&ucat=6&