Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τι Ι (γιώτα) ήσουν στο στρατό

Σωματική Ικανότητα

Κατά την κατάταξή τους, οι στρατεύσιμοι κρίνονται από το Συμβούλιο Κατάταξης σε κατηγορίες Σωματικής Ικανότητας (από το 1-5). Το κριτήριο της κατάταξης σε κατηγορίες Σωματικής Ικανότητας ή χορήγησης αναστολής είναι η παρουσία χρόνιας πάθησης (διαβήτης, άσθμα, πλατυποδία, καρδιακά νοσήματα, σπονδυλικά προβλήματα, κώφωση, τύφλωση κτλ), η παρουσία ψυχολογικών προβλημάτων (διαταραχές συμπεριφοράς, δυσπροσαρμοστία, αγχώδεις εκδηλώσεις κτλ), καθώς και η παρουσία σοβαρού προβλήματος υγείας, μόνιμου ή παροδικού, που δεν επιτρέπει την εκτέλεση μερικών στρατιωτικών υπηρεσιών ή του συνόλου τους (σπάσιμο άκρου, αυχενικά προβλήματα, σχιζοφρένια, τοξικομανία κτλ).
Έτσι, Σωματική Ικανότητα είναι η κατηγορία που κατατάσσει ο στρατός τον στρατεύσιμο ανάλογα με τη σωματική και πνευματική υγεία του, ώστε να του ανατεθούν τα κατάλληλα καθήκοντα. Η Σωματική Ικανότητα μπορεί να είναι:
  • Κατηγορία Ι1: Οι στρατεύσιμοι φέρουν οπλισμό και συμμετέχουν σε όλες της δραστηριότητες. Μόνο μέλη αυτής της κατηγορίας μπορούν να επιλεγούν για Στρατονομία, Προεδρική Φρουρά και Ειδικές Δυνάμεις
  • Κατηγορία Ι2: Οι στρατεύσιμοι φέρουν οπλισμό και συμμετέχουν σε όλες της δραστηριότητες
  • Κατηγορία Ι3: Οι στρατεύσιμοι που δεν είναι Ι3Σ (Συναισθηματικότητα) φέρουν οπλισμό και συμμετέχουν σε όλες της δραστηριότητες όπως και οι κατηγορίες Ι1 και Ι2
  • Κατηγορία Ι4: Οι στρατεύσιμοι δεν φέρουν οπλισμό και δεν συμμετέχουν σε ασκήσεις. Εκτελούν μόνο άοπλες υπηρεσίες
  • Κατηγορία Ι5: Οι στρατεύσιμοι απαλλάσσονται της στράτευσης
Εκτός από το Συμβούλιο Κατάταξης (που ισχύει για τους νεοσύλλεκτους) υπάρχει και η Επιτροπή Εξέτασης Σωματικής Ικανότητας (ΕΕΣΙ) και το Δευτεροβάθμιο Ιατρικό Συμβούλιο, τα οποία ισχύουν για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς (κληρωτούς, εθελοντές, μόνιμους, έφεδρους, εθνοφύλακες κτλ). Συνολικά μπορούν να χορηγηθούν μέχρι τέσσερις 6μηνες αναστολές ή δύο ετήσιες ή 1 διετής.

Διαδικασία και επιπτώσεις

Η Σωματική Ικανότητα κρίνεται τις πρώτες ημέρες της κατάταξης ή αν πάρετε αναβολή για λόγους υγείας (πριν ή κατά τη διάρκεια της θητείας), όμως μπορείτε και κατά τη διάρκεια της θητείας σας να ζητήσετε την αλλαγή της (για ψυχολογικούς λόγους, αν δεν πάσχετε από τίποτα άλλο). Η Σωματική Ικανότητα είναι καταχωρημένη στην στρατολογική μερίδα σας και μόνον εσεις μπορείτε να ζητήσετε πιστοποιητικό από το Στρατολογικό σας Γραφείο.
Κατά κανόνα, η εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων πραγματοποιείται στο Κέντρο Κατάταξης κατά την κατάταξη. Ωστόσο υπάρχουν στρατεύσιμοι, η πάθηση των οποίων δεν επιτρέπει τη μετάβασή τους στο Κέντρο Κατάταξης (σοβαρά κινητικά προβλήματα, προβλήματα που καθιστούν το στρατεύσιμο καταφανώς ακατάλληλο κλπ). Εφόσον ανήκεις σε μια από τις κατηγορίες αυτές, έχεις τη δυνατότητα να απευθυνθείς στο Φρουραρχείο της περιοχής σου ή εφόσον δεν υπάρχει τέτοιο στο Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου όπου κατοικείς (να έχεις μαζί σου το Σημείωμα Κατάταξης και την ταυτότητά σου) προκειμένου να διαπιστωθεί η αδυναμία σου για μετάβαση στο Κέντρο Κατάταξης.
Η εξέταση θα πρέπει να γίνει κατά το τελευταίο πενθήμερο πριν από την ημερομηνία που οφείλεις να καταταγείς. Εφόσον ο γιατρός του Φρουραρχείου ή το Τοπικό Συμβούλιο του δήμου διαπιστώσει την αδυναμία σου για μετακίνηση, συντάσσει Γνωμάτευση, την οποία πρέπει να καταθέσεις μέσα σε πέντε μέρες αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο το οποίο εν συνεχεία θα σε παραπέμψει στην αρμόδια Επιτροπή Απαλλαγών για να κριθεί η σωματική σου ικανότητα. Εφόσον βρίσκεσαι στο εξωτερικό, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω της αρμόδιας ελληνικής προξενικής αρχής στην οποία θα πρέπει να απευθυνθείς εγκαίρως ή να επικοινωνήσεις με οποιοδήποτε ΣΓ για περισσότερες πληροφορίες.
Η κατάταξη σε κάποια κατηγορία Σωματικής Ικανότητας δεν έχει καμία επίπτωση στην πολιτική ζωή του στρατεύσιμου, αφού από το τέλος του 2000 δεν αναγράφεται στα πιστοποιητικά Τύπου Α της στρατολογίας. Η σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της 29/11/2000 ορίζει ότι τα πιστοποιητικά της Στρατολογίας δε θα αναφέρονται στη Σωματική Ικανότητα του στρατεύσιμου ή στους λόγους για τους οποιούς εξαιρέθηκε από τη στράτευση.

Ποιά κριτήρια καθορίζουν την ΣΙ;

Τα κριτήρια περιγράφονται στο Προεδρικό Διάταγμα 133/2002 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 109Α του 2002.
http://www.ellinikos-stratos.com/stratologia/swmatikiikanotita.asp

Τριχόπτωση: Επιστρατεύστε τα όπλα της Φύσης!



Τις βλέπετε παντού: Να κρέμονται στα ρούχα σας, διασκορπισμένες στο πάτωμα ή στην μπανιέρα μετά το λούσιμο. Για να μην ασχολείστε με... τρίχες, μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο την παροδική τριχόπτωση, που κάνει συνήθως πιο αισθητή την εμφάνισή της άνοιξη και φθινόπωρο.


Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια, που φτάνουν μέχρι αυτόν μέσω του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.
• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο.
• Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Αν, ωστόσο, έχετε αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας. Η κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο καθημερινά. Προτιμήστε το συσκευασμένο (που έχει περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους) και προσέξτε την όψη του: πρέπει να έχει άσπρο και λαμπερό χρώμα. Στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε βασιλικό πολτό φρέσκο ή κατεψυγμένο, αλλά και σε αμπούλες, αναμεμειγμένο με άλλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.


Μία φορά τη βδομάδα, πριν το λούσιμο, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι ελιάς για μερικά λεπτά και στη συνέχεια απλώστε το λάδι μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα και για καλύτερο αποτέλεσμα καλύψτε τα μαλλιά με ένα σκουφάκι ή ζεστή πετσέτα, καθώς η ζέστη ενισχύει την τονωτική και θεραπευτική δράση του. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε δαφνέλαιο, που περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το οποίο επίσης ενδείκνυται για την τόνωση των μαλλιών, επειδή προστατεύει και ενισχύει και τη δομή της τρίχας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή λάδι αβοκάντο. Έχετε ωστόσο υπόψη ότι, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, ενδέχεται τα λάδια (και ειδικά το δαφνέλαιο) να βαρύνουν την τρίχα και να εντείνουν τη λιπαρότητα. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα λούζετε προσεκτικά. Το μυστικό για να απαλλαγείτε πιο εύκολα από το λάδι μετά τη θεραπεία είναι να μη βρέξετε τα μαλλιά πριν βάλετε το σαμπουάν. Ρίξτε όσο σαμπουάν χρειάζεστε στην παλάμη σας, αναμείξτε το με λίγο ζεστό νερό και μετά απλώστε το στα λαδωμένα μαλλιά. Η χρήση λαδιού πριν το λούσιμο θα σας «απαλλάξει» και από τη μαλακτική κρέμα.


• Ανακατέψτε ένα κεσέ γιαούρτι με έναν κρόκο αυγού και κάντε μασάζ στο κεφάλι σας. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
• Φτιάξτε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 1 φλιτζάνι του ελληνικού μέλι (το οποίο θα έχετε πρώτα ζεστάνει για να ρευστοποιηθεί) και 4 κούπες ζεστό νερό. Απλώστε τη λοσιόν στα μαλλιά μετά το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
• Φτιάξτε 100 γρ. αφέψημα από χαμομήλι (γνωστό για τις μαλακτικές του ιδιότητες) και ανακατέψτε το με 200 γρ. άχρωμη χένα σε μορφή σκόνης, 4 κουταλιές ελαιόλαδο (αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, μειώστε τις σε δύο) και 1 κρόκο αυγού. Απλώστε την παχύρρευστη μάσκα στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα.


Ylang-ylang:
Θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.
Πατσουλί: Θεωρείται θαυμάσιο τονωτικό τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.
Θυμάρι: Περιορίζει την τριχόπτω- ση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.
Δεντρολίβανο: Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.
Λεμόνι: Προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.
Αγριοκυπάρισσο: Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.
Φασκόμηλο: Από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.


• Αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.
• Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.
• Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
• Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.
• Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.


Oι διαφορετικοί τύποι μαλλιών απαιτούν και διαφορετική φροντίδα. Τα μείγματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε κάθε φορά ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε τις απαιτούμενες σταγόνες αιθέριων ελαίων για να κάνετε μασάζ.
Για ξηρά μαλλιά: Προσθέστε 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 7 σανταλόξυλο.
Για λιπαρά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες άρκευθο και 6 πετιγκρέιν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.
Για κανονικά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες λιβάνι και 6 πορτοκάλι.
Για θαμπά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες πατσουλί και 6 παλμαρόζα. Εναλλακτικά, προσθέστε σε 20 ml δαφνέλαιο 30 σταγόνες λεμόνι.
Για πιτυρίδα: Προσθέστε 4 σταγόνες μελαλεύκα και 6 γεράνι.

Τι να αποφεύγετε:
• Το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σας, γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα.
• Το κάπνισμα.
• Το άγχος.
• Το καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι.
• Τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά.


Oι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες ωστόσο αναπληρώνονται καθώς στη θέση τους φυτρώνουν νέες. Πολλές φορές, όμως, αυτή η καθημερινή ρουτίνα μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν χάνουμε περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες). Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας πέφτουν με ανησυχητικούς ρυθμούς για αρκετό καιρό, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο. Oι πιο συνηθισμένοι λόγοι της τριχόπτωσης στις γυναίκες εντοπίζονται στην ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, στην έλλειψη φυλλικού οξέος, σε διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στη λήψη φαρμάκων. O γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε διαταραχές στην περίοδό σας και πολυκυστικές ωοθήκες, αν έχετε περάσει πρόσφατα μια σοβαρή λοίμωξη ή έχετε υποστεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές, ο λόγος της έντονης τριχόπτωσης είναι πολύ πιο απλός, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό σας από πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες. Μαζί με την αγωγή που θα σας δώσει, θα υπογραμμίσει τη σημασία της σωστής διατροφής, που συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μαλλιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην αγχώνεστε: Σύμφωνα με έρευνες, το στρες συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες -της παροδικής, ευτυχώς- τριχόπτωσης. 
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.5526.asp

'' Ας Μιλήσουμε Για Sex ''

Πόσο συχνά ακούγεται η φράση αυτή από έναν γιατρό, όταν απέναντί του βρίσκεται ένας ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΕΜ). Πρόσφατη μελέτη μας πληροφορεί πως οι περισσότεροι γιατροί δεν ασχολούνται με τη σεξουαλική υγεία των ασθενών τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η σεξουαλική δραστηριότητα, τόσο των ανδρών και ακόμη περισσότερο των γυναικών
, μειώνεται σημαντικά ένα χρόνο μετά από το έμφραγμα.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, όπου πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα, αναφέρουν ότι, οι ασθενείς που βγήκαν από το νοσοκομείο χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες για το πώς να διαχειριστούν τη σεξουαλική τους ζωή,  περιόρισαν σημαντικά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ενός έτους μετά το έμφραγμα.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τόσο οι πιο ηλικιωμένοι όσο και οι νεότεροι ενήλικες θεωρούν τη σεξουαλικότητα σημαντική τόσο για την υγεία τους, όσο και για τη γενικότερη ποιότητα της ζωής τους και πιστεύουν ότι οι γιατροί θα έπρεπε να τους μιλούν για το θέμα αυτό και να ανοίγουν πρώτοι τη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης TRIUMPH οι ερευνητές ρώτησαν πάνω από 1.000 άνδρες και περίπου 600 γυναίκες σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα πριν και μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.

Πριν από το καρδιακό επεισόδιο, λιγότερες από τις μισές γυναίκες (43,1%) και σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών (64,6%) ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Ενώ σχεδόν οι μισοί άνδρες (46,3%) και το ένα τρίτο των γυναικών (34,5%) ανάφεραν ότι κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο έλαβαν οδηγίες σχετικά με την επανέναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Τέλος λιγότεροι από 40% των ανδρών και λιγότερες από 20% των γυναικών συζήτησαν για σεξουαλικά θέματα με τους γιατρούς τους κατά τη διάρκεια ενός έτους μετά από το καρδιακό τους επεισόδιο.

Ένα έτος μετά το ΕΜ, οι περισσότεροι άνδρες (67,7%) αλλά λιγότερες από τις μισές γυναίκες (40,6%) ανάφεραν κάποια σεξουαλική δραστηριότητα.

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν την ηλικία, την ύπαρξη ή όχι συντρόφου, την κατάθλιψη και τη σωματική υγεία στην αρχή της έρευνας, βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει οδηγίες για τη σεξουαλική τους ζωή κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από ένα έτος, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν οδηγίες.

Η μελέτη δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο είναι σεξουαλικά ενεργοί αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι γιατροί δεν συζητούν γι’ αυτό το θέμα μαζί τους. Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι γιατροί έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να συζητήσουν για σεξουαλικά ζητήματα με τις γυναίκες από ό,τι με τους άνδρες ασθενείς.

Προηγούμενη έρευνα σε αυτόν τον τομέα είχε δείξει ότι οι γυναίκες γιατροί και οι γιατροί νεότερης ηλικία έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να συζητούν συστηματικά με τους ασθενείς τους για το σεξ, σε σύγκριση με συναδέλφους τους μεγαλύτερης ηλικίας και άνδρες.

«Συχνά οι γιατροί εστιάζουν στο να σώσουν ζωές και δεν δίνουν στη σεξουαλική υγεία τόση προσοχή όση θα έδινα για παράδειγμα στην πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου», δηλώνουν οι ερευνητές της μελέτης.

Και οι ερευνητές καταλήγουν: «Παρόλα αυτά η εκτίμηση του σεξουαλικού ιστορικού  είναι απαραίτητη. Μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε οι ασθενείς να επανακτήσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση και τη συναισθηματική τους ευεξία. Αυτό μπορεί σίγουρα να τους προφυλάξει και από ένα νέο καρδιακό επεισόδιο.»
http://www.iatro.gr/eidikotitesiatrikis/diavitologos/1521-2011-83-8-60093-6-3657-75-33-272-757-0.html