Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

“Πηγή μόλυνσης” το τηλεκοντρόλ!

Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν συνηθισμένα οικιακά αντικείμενα, όπως ένα τηλεκοντρόλ, μία μπαταρία μπάνιου και το χερούλι του ψυγείου και βρήκαν ίχνη ρινοϊού - υπεύθυνου για τα κρυολογήματα- σε ποσοστό 42%. Αν και ένας ιός συνήθως μεταφέρεται από τα μικροσωματίδια μετά από βήχα ή φτάρνισμα, οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί να μεταφερθεί και μέσω των οικιακών αντικειμένων τα οποία πιάνουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, όπως τα χερούλια κτλ.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε μία επιφάνεια μέχρι και δύο ημέρες, οπότε ένας και μόνος φορέας ενός ρινοϊού μπορεί να τον μεταδώσει σε μία ολόκληρη οικογένεια αγγίζοντας μόνο το πόμολο της πόρτας.
Οι ερευνητές μόλυναν με ρινοϊούς τις επιφάνειες των αντικειμένων ενός σπιτιού και έπειτα ζήτησαν από 30 εθελοντές να τις ακουμπήσουν. Μετά από 48 ώρες το γενετικό υλικό των ιών ήταν ανιχνεύσιμο στα δακτυλικά αποτυπώματα των εθελοντών. Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Birgit Winther δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει και αυτόν τον τρόπο μετάδοσης των κρυολογημάτων, τον οποίο πολλοί αγνοούν.
“Πρέπει να καθαρίζουμε πιο επιμελώς τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά” δήλωσε ο Dr. Winther ενώ ο καθηγητής John Oxford, ειδικός στους ιούς, τόνισε ότι οι ιοί του κρυολογήματος είναι δύσκολο να “ελεχθούν” αφού παραμένουν ζωντανοί στις επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό και το καλύτερο “όπλο” για να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα είναι η επιμελής υγιεινή του χώρου.

ΠΗΓH: BBC,http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1294:2009-04-23-07-19-33&catid=47:common-news&directory=27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου