Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνα συνδέει το άσθμα με το κοιλιακό λίπος

Το κοιλιακό λίπος, γνωστό κλινικά ως κεντρική παχυσαρκία, συνδέεται με την ανάπτυξη άσθματος, σε νέα έρευνα.
Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης Αναπνευστικού, στο Άμστερνταμ, έδειξαν ότι η κεντρική παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.
Το υπερβάλλον κοιλιακό λίπος έχει συνδεθεί με αρκετές συνέπειες στην υγεία, όπως διαβήτη και καρδιοπάθεια, αλλά λίγο έχουν εστιάσει οι έρευνες στη σχέση του με την πνευμονοπάθεια.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του άσθματος και του δείκτη μάζας σώματος, που αποτελεί δείκτη γενικής παχυσαρκίας. Η νέα έρευνα εστίασε στην περίμετρο της μέσης που αποτελεί δείκτη κεντρικής παχυσαρκίας, για να διαπιστώσει αν η συγκεκριμένη μορφή παχυσαρκίας θα μπορούσε να συμβάλει στον κίνδυνο άσθματος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 23.245 ενήλικες χωρίς άσθμα, ηλικίας 19 έως 55 ετών, για 11 χρόνια. Μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων και η περίμετρος μέσης τους, για να εξεταστεί η παχυσαρκία και η κεντρική παχυσαρκία. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν ενδεχόμενη ύπαρξη άσθματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι με κεντρική παχυσαρκία, αλλά που δεν ήταν γενικά παχύσαρκοι, είχαν 1,44 περισσότερες φορές να εμφανίσουν άσθμα. Επιπλέον, άνθρωποι που είχαν κεντρική παχυσαρκία και γενική παχυσαρκία είχαν 1,81 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.
Ο Ben Brumpton, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογία της Νορβηγίας, δήλωσε ότι το άσθμα μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των μεγεθών, αλλά η έρευνα υπογραμμίζει το ατομικό και συνδυαστικό αποτέλεσμα της κεντρικής παχυσαρκίας και της παχυσαρκίας στην εμφάνιση του άσθματος. Και οι 2 μετρήσεις έχουν ατομική επίδραση στο άσθμα και αθροιστικό αποτέλεσμα όταν συνδυάζονται.
Δεν είναι ακόμα σαφής η αιτία της σχέσης. Η κεντρική παχυσαρκία συνδέεται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την κεντρική παχυσαρκία που συνδέεται με το άσθμα. Όπως δήλωσε ο ερευνητής, θα αξιολογήσει την επίδραση αυτών των παραγόντων στην εμφάνιση του άσθματος σε μελλοντικές έρευνες.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=15960

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου