Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο

Μετά το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο ή το μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προβολής, αναφέρει νέα έρευνα.
Ωστόσο η εντατική μείωση της χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου, αναφέρουν οι ερευνητές.
Ο ερευνητής, Dr. Larry B. Goldstein, του Πανεπιστημίου Duke στο Durham, δήλωσε ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο ή μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επόμενου εγκεφαλικού σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έχουν διαβήτη ή όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.
Δήλωσε ότι η αγωγή με στατίνες ήταν παρόμοια αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου σε ασθενείς με διαβήτη και χωρίς διαβήτη τύπου 2 ή μεταβολικό σύνδρομο.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία έρευνας που είχε σχεδιαστεί για να εξετάσει αν η λήψη υψηλών δόσεων στατινών μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η δοκιμή ανακάλυψε ότι η μείωση της χοληστερόλης περιόρισε την πιθανότητα επόμενου καρδιαγγειακού συμβάντος σε ασθενείς με πρόσφατο εγκεφαλικό επισόδιο ή μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο.
Στην ανάλυσή τους οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τον κίνδυνο επόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταβατικού ισχαιμικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής σε διαβητικούς και ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο και αν η χρήση στατινών μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο.
Από τους 4.731 ανθρώπους της δοκιμής που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ερευνητές εντόπισαν 794 διαβητικούς και 642 με μεταβολικό σύνδρομο.
Σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς, άνθρωποι με διαβήτη ήταν περισσότερο πιθανό σε σχέση με άλλους να υποστούν δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των μπλοκαρισμένων αρτηριών.
Ωστόσο άνθρωποι με μεταβολικό σύνδρομο δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο επόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου ή μεταβατικού ισχαιμικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακού συμβάντος σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από το σύνδρομο. Ωστόσο αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο ανάγκης αγγειοπλαστικής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Alfred Callahan, από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt University δήλωσε ότι η έρευνα αποκάλυψε ότι η εντατική μείωση των λιπιδίων σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο και χωρίς γνωστή καρδιοπάθεια παρέχει όφελος μείωσης του κινδύνου.

Ο Dr. Ralph Sacco, πρόεδρος του American Heart Association/American Stroke Association, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και στους διαβητικούς οι στατίνες παίζουν ρόλο όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου.
Πρόσθεσε ότι ο έλεγχος του διαβήτη είναι σημαντικός μετά από σοβαρό καρδιαγγειακό συμβάν. Πρέπει οι άνθρωποι να ελέγχουν τον διαβήτη και να αντιμετωπίζουν την υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη, είπε.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Archives of Neurology.’
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=15113

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου