Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο «χρυσός» στη µάχη κατά του καρκίνου

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Baylor College και του Κέντρου για τον Καρκίνο M.D. Anderson στο Χιούστον αναπτύσσουν µια «χρυσή σφαίρα» εναντίον του καρκίνου του µαστού. Η νέα τεχνική δοκιµάζει τη χρήση µικροσκοπικών θρυµµάτων χρυσού στην καταστροφή των κυττάρων που βοηθούν στην ανάπτυξη των όγκων. Το δηµοσίευµα βασίζεται σε µια εργαστηριακή µελέτη κατά την οποία µικροσκοπικά «νανο-κύτταρα» χρυσού ζεσταίνονται µε τη χρήση λέιζερ και στη συνέχεια εγχέονται µέσα σε καρκινικό ιστό του στήθους, τον οποίο έχουν εξαγάγει από ανθρώπους και ποντίκια.
Ο συνδυασµός αυτής της θέρµανσης, γνωστής ως υπερθερµία, µε ακτινοθεραπεία έδειξε πως βοήθησε περισσότερο στη µείωση της ανάπτυξης των βλαστικών αυτών κυττάρων απ’ ό,τι διαπιστωνόταν µόνο µε τη χρήση της ακτινοθεραπείας. Παρόλο που η συγκεκριµένη θεραπεία φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, θα χρειαστούν πολλές ακόµη εργαστηριακές δοκιµές µέχρι να δοκιµαστούν σε πάσχουσες γυναίκες.
Οι συγγραφείς της µελέτης αναφέρουν όµως ότι παρόµοιοι τύποι θέρµανσης δοκιµάζονται ήδη σε θεραπείες άλλων µορφών καρκίνου και πολύ σύντοµα θα υπάρχουν «απαντήσεις» για τις δυνατότητες της συγκεκριµένης τεχνικής.

Της ΒΑΝΝΑΣ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=704640

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου