Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Διαχείρηση άγχους


Αποτελεί κοινή παραδοχή πως στις μέρες μας το άγχος αποτελεί τροχοπέδη στην εξυγίανση της ψυχικής μας υγείας. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και της ψυχικές εκδηλώσεις του άγχους ώστε να προσφύγουμε στην αναζήτηση βοήθειας όταν αυτή μας είναι απαραίτητη.

Η ευερεθιστότητα, η αναποφασιστικότητα καθώς και οι τάσεις απομόνωσης, είναι ορισμένες από τις πρώτες εκδηλώσεις που θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτηθούμε για το αν τελικά το άγχος έχει κατακλείσει την καθημερινότητά μας.
Σε πιο προχωρημένα επίπεδα εμφανίζεται απώλεια της libido, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και χρήση ουσιών.

Ωστόσο εκτός από το καθημερινό συσσωρευόμενο άγχος υπάρχει και το stress κρίσιμης κατάστασης το οποίο προκαλείται από περιστατικά με πολλαπλές απώλειες, σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο παιδιού, άλλου συγγενή ή συναδέλφου.

Άλλη μία κατηγορία άγχους, που αναγνωρίστηκε αρχικά ως η ασθένεια των βετεράνων του Βιετνάμ, είναι το μετατραυματικό stress. Προκαλείται όταν ένα άτομο αντιμετωπίσει ένα ψυχολογικά επώδυνο γεγονός και χαρακτηρίζεται από σκέψεις αναβίωσης του γεγονότος και υπεραντιδραστικότητα σε ερεθίσματα που το υπενθυμίζουν. Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκούν αρκετό καιρό και να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Η διαχείριση άγχους μετά από ιδιαίτερα μεγάλα συμβάντα περιλαμβάνει τα εξής:
-Αντιμετώπιση αντιδράσεων λόγω συμμετοχής σε κρίσιμα συμβάντα διασφαλίζοντας την σωματική και ψυχική ισορροπία των εμπλεκομένων
-Στη διαδικασία συμμετέχει ομάδα από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς.
-Η πιο συχνή και ιδιαιτέρως αποτελεσματική διαχείριση είναι η διάχυση μεταξύ των ανθρώπων συζητώντας για ένα περιστατικό που βίωσαν μαζί.

Όταν το άγχος δεν είναι τόσο ακραίο σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η λήψη των παρακάτω μέτρων:
-Άσκηση
-Σωστή και ισορροπημένη διατροφή
-Ανάπτυξη προσωπικών ενδιαφερόντων

Επιμέλεια: Τσιλιμίγκρα Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου