Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Αποσύρονται σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων λόγω... τιμής


Σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά προχωρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τη νέα τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου.

Ήδη στα ράφια των φαρμακείων της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις, κυρίως σε σκευάσματα που λαμβάνουν όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που αναγκάζονται να πηγαίνουν από το ένα φαρμακείο στο άλλο για να λάβουν τη θεραπεία τους, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ειδικότερα, μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποίησε, με έγγραφό της την περασμένη Τετάρτη, στους γιατρούς πως προχωρά σε αναστολή διάθεσης 17 φαρμάκων, η πλειονότητα των οποίων είναι για διαβητικούς ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο λόγος είναι η έκδοση νέου δελτίου τιμών που υπαγορεύει μια μέση μείωση των τιμών των φαρμάκων της τάξης του 25% ενώ υπάρχουν και φάρμακα που «έπεσαν» κατά 95%.

Παράταση για τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται

Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί στην υπόθεση με τη λίστα φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και τα οποία δεν θα καλύπτονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο αφορά 253 φάρμακα καθημερινής χρήσης, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

Όπως κατήγγειλε την Πέμπτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κ.Λουράντος το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού δεν υπάρχει λίστα με τα φάρμακα αυτά.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλειας, Αθ.Δρέττα απάντησε πως θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα σταματήσουν να καλύπτουν δαπάνες για φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, έως ότου είναι έτοιμος ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=163359
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου