Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

5 απαντήσεις για τη διόρθωση της µυωπίας µε laser

Χαρίζει τέλεια όραση σε ελάχιστα µόνο λεπτά απαλλάσσοντάς µας από γυαλιά και φακούς επαφής. Τι πρέπει να ξέρουµε όµως για την επέµβαση µε laser που εξαφανίζει τη µυωπία;
1. Σε ποια άτοµα δεν µπορεί να γίνει laser;
Η επέµβαση για τη διόρθωση της µυωπίας µε laser δεν µπορεί να γίνει σε άτοµα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόµα η ανάπτυξή τους, συνεπώς και η µυωπία τους. Επίσης, δεν µπορεί να γίνει σε άτοµα των οποίων τα µάτια δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, όπως στην περίπτωση που ο κερατοειδής είναι λεπτός. Σε περίπτωση πολύ υψηλής µυωπίας συµβουλευτείτε τον οφθαλµίατρό σας για τη νέα τεχνολογία εµφύτευσης φακικών ενδοφακών, η οποία έχει επίσης µόνιµα αποτελέσµατα.
2. Πώς γίνεται η επέµβαση;
Η επέµβαση γίνεται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα. Το laser αφαιρεί κερατοειδικό ιστό µε εκπληκτική ακρίβεια και το τελικό αποτέλεσµα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαµορφωµένος που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται µε ακρίβεια πάνω στον αµφιβληστροειδή. Ο οφθαλµός αναισθητοποιείται µε ειδικές σταγόνες, ενώ ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέµβασης νιώθει µια µικρή πίεση στα βλέφαρα και την αίσθηση κρύου υγρού στα µάτια. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
3. Τι πρέπει να προσέχουµε µετά την επέµβαση;
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθήσουµε πιστά τις οδηγίες του γιατρού (χρήση κολλυρίων για µία εβδοµάδα κ.λπ.), ώστε να αποφευχθούν τυχόν µολύνσεις και επιπλοκές, που είναι πιθανό να προκύψουν.
4. Πόσους βαθµούς µπορεί να πέσει η µυωπία;
Με την τεχνική LASIK*, όπως ονοµάζεται, η µυωπία εξαφανίζεται είτε πρόκειται για ελάχιστους βαθµούς (ακόµα και έναν) είτε για περισσότερους. Μόνο στους πολύ υψηλούς µύωπες µπορεί να µείνουν ένας-δύο βαθµοί, οπότε χρειάζεται µια επαναληπτική επέµβαση δύο µήνες µετά προκειµένου το πρόβληµα να εξαλειφθεί.
5. Μπορώ να επανέλθω αµέσως στις δραστηριότητές µου;
Την ηµέρα της επέµβασης ο ασθενής πρέπει να ξεκουραστεί µε τα µάτια κλειστά, ενώ το πρώτο βράδυ απαγορεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση. Συνήθως µπορεί να οδηγήσει από τη δεύτερη µέρα αφού προηγηθεί επίσκεψη στον γιατρό.
Επίσης δεν πρέπει να τρίψει ή να σκουπίσει το χειρουργηµένο µάτι για µία εβδοµάδα και να αποφύγει την επαφή µε το νερό ακόµη και στα βλέφαρα. Το λούσιµο θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να µην τρέξει νερό στα µάτια. Επίσης για µία εβδοµάδα πρέπει να αποφεύγονται το µακιγιάζ και η άθληση, ιδιαίτερα η κολύµβηση.
* Την τεχνική LASIK µπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα:
www.laservision.gr/video_intralase.htm
Της Φλώρας Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του ∆ρ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Χειρούργου Οφθαλµίατρου, Καθηγητή Οφθαλµολογίας στο Παν/µιο Νέας Υόρκης
http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=661159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου