Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Το βούρτσισµα των δοντιών προστατεύει την καρδιά

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ηµέρα θέτουν σε κίνδυνο όχι µόνο την υγιεινή του στόµατός τους αλλά και την υγεία της καρδιάς τους, σύµφωνα µε έρευνα σκοτσέζων επιστηµόνων.

Στην επιστηµονική κοινότητα ήταν ήδη γνωστό πως οι φλεγµονές των ούλων –ουλίτιδα– αλλά και στο στόµα διαδραµάτιζαν σηµαντικό ρόλο στη δηµιουργία των φραγµένων αρτηριών, κάτι που µπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές όµως για πρώτη φορά διερεύνησαν αν η συχνότητα του βουρτσίσµατος των δοντιών είχε κάποια ανάµειξη µε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Στους 11.000 συµµετέχοντες της έρευνας, στους οποίους µετρήθηκε η αρτηριακή πίεση, µελετήθηκε το ιατρικό οικογενειακό ιστορικό και υποβλήθηκαν σε αιµατολογικό έλεγχο, εξετάστηκε η ηµερήσια συχνότητα βουρτσίσµατος των δοντιών τους και η συχνότητα που επισκέπτονταν οδοντίατρο.

Στη διάρκεια των 8 ετών που διήρκησε η έρευνα οι 555 υπέστησαν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έµφραγµα, οι 170 εκ των οποίων απεβίωσαν.
Οι ερευνητές, λαµβάνοντας υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου για την εµφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, όπως παχυσαρκία, κάπνισµα και οικογενειακό ιστορικό, κατέληξαν πως αυτοί που βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ηµέρα είχαν κατά 70% αυξηµένη πιθανότητα να εµφανίσουν κάποια πάθηση της καρδιάς.

Της ΒΑΝΝΑΣ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=628273

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου