Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς μοιάζει ένα νεογέννητο;

Τι να περιμένετε
Τα νεογέννητα έχουν μεγάλα κεφάλια, κοντά πόδια, μεγάλο διογκωμένο κορμό και πολύ μικρό σβέρκο. Με λίγα λόγια, μοιάζουν με τον ΕΤ τον εξωγήινο. Επειδή το νεογέννητο πιεζόταν κατά μέσο όρο για 12 ώρες μέσα στο γεννητικό σωλήνα, το κεφάλι του μπορεί συχνά να είναι λίγο μυτερό. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική φαίνονται πιο όμορφα, επειδή το κεφάλι τους δεν χρειάστηκε να περάσει από το γεννητικό σωλήνα.
Μην ανησυχήσετε αν δείτε κάποια μαλακά σημεία στο κρανίο του μωρού σας, γνωστά και ως κρανιακές πηγές, τα οποία επιτρέπουν στο κεφάλι να συμπιεστεί αρκετά για να περάσει μέσα από το γεννητικό σωλήνα. Η πίσω κρανιακή πηγή θα κλείσει μετά από περίπου τέσσερις μήνες, ενώ η μετωπική μετά από 9 έως 18 μήνες. Επίσης, να περιμένετε ότι τα γεννητικά όργανα του μωρού σας θα είναι κάπως πρησμένα από την επιπλέον δόση γυναικείων ορμονών που πήρε από εσάς λίγο πριν από τη γέννηση. Το πρόσωπο και τα μάτια μπορεί να είναι πρησμένα επίσης. Τα χείλη του θα είναι ροζ και τα χέρια και τα πόδια μπλε τις πρώτες ώρες της ζωής του.
Το δέρμα του μωρού σας
Το δέρμα στα νεογέννητα διαφέρει ανάλογα με το σε ποια εβδομάδα ήσασταν όταν γεννήθηκε το μωρό σας. Τα πρόωρα μωρά έχουν λεπτό, διαφανές δέρμα και μπορεί να είναι καλυμμένα με χνούδι. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα εξακολουθούν να είναι καλυμμένα με σμήγμα, μια λιπαρή, λευκή ουσία που προστατεύει το δέρμα του από το αμνιακό υγρό. Τα τελειόμηνα και παρατασιακά (αργοπορημένα) μωρά θα έχουν μόνο μερικά ίχνη χνουδιού στις πτυχώσεις του δέρματος τους. Τα παρατασιακά μωρά μπορεί επίσης να έχουν ελαφρά ρυτιδωμένη εμφάνιση και ίσως λίγο σμήγμα.
Σημάδια εκ γενετής: πολλές φορές, στο δέρμα του μωρού υπάρχουν μικρά κόκκινα σημαδάκια (κάποια είναι παροδικά ενώ άλλα θα είναι μόνιμα). Περίπου τα μισά από όλα τα μωρά γεννιούνται με μπιμπικάκια, λευκά στίγματα στο πρόσωπό τους που μοιάζουν με μικροσκοπικά σπυράκια. Αυτά θα φύγουν μετά από λίγο.
Τι χρώμα θα είναι τα μαλλιά του;
Ό,τι χρώμα μαλλιά και αν έχετε εσείς και ο άνδρα σας, να είστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις: θυμηθείτε ότι και οι δύο μεταφέρετε γονίδια από προηγούμενες γενιές. Μελαχρινά ζευγάρια μένουν άναυδα όταν τα παιδιά τους γεννιούνται με έντονα κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, και το αντίστροφο. Και υπάρχουν και οι γονείς οι οποίοι παραπονιούνται γιατί το μωρό τους δεν έχει μαλλιά. Στην πραγματικότητα, τα μαλλιά στο νεογέννητο δεν έχουν καμία σχέση με το πώς θα είναι τα μαλλιά του παιδιού όταν μεγαλώσει. Νεογέννητα με μαύρα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξανθά, ενώ τα ξανθά συχνά γίνονται καστανά.
Βέβαια, το νεογέννητο το σας ίσως να είναι εντελώς φαλακρό όταν γεννηθεί, οπότε δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι χρώμα θα είναι τα μαλλιά του μέχρι να μεγαλώσει.
Και τα μάτια του;
Αναρωτιέστε τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό σας; Τα περισσότερα λευκά μωρά γεννιούνται με σκούρα μπλε μάτια και το πραγματικό χρώμα των ματιών τους -είτε γίνουν καφέ, πράσινα, μπλε ή καστανά- θα αποκαλυφθεί μετά από μερικούς μήνες. Το χρώμα των ματιών του μωρού σας στα πρώτα λεπτά μετά τη γέννησή του δεν θα διαρκέσει –η έκθεση στο φως αλλάζει το αρχικό χρώμα των ματιών ενός μωρού. Τα μωρά αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής έχουν συνήθως σκούρα γκρι ή καστανά μάτια κατά τη γέννηση, που γίνονται καφέ ή μαύρα μετά τους πρώτους έξι μήνες ή χρόνο. Τα παιδιά διαφορετικών φυλών μπορούν να έχουν μια ποικιλία χρωμάτων. Είναι ακόμη δυνατό κάποια μωρά να έχουν δύο διαφορετικά χρώματα στα μάτια, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου