Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

H Salmonella εκμεταλλεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να εγκατασταθεί στο έντερο

Η νέα έρευνα υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC) Davis δείχνει ότι τα βακτήρια της Salmonella εκμεταλλεύονται ένα μηχανισμό άμυνας του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος για να δημιουργήσει στρατόπεδο στα έντερά μας. η φλεγμονή που προκαλούν κατά την είσοδό τους στο έντερο τους δίνει μια χημική ουσία που τους βοηθά να προκαλέσουν  σοβαρή διάρροια, κάτι που τους βοηθά να εξαπλωθούν σε άλλους. 
Ο ερευνητής Δρ Ανδρέας Bäumler, καθηγητής της ιατρικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο UC Davis της Ιατρικής Σχολής, και οι συνεργάτες του, αναφέρει πως η σαλμονέλα το κάνει αυτό σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature.

  Ο Bäumler είπε σε μια δήλωση ότι:
 «Το ανθρώπινο σώμα έχει συνήθως 10 φορές περισσότερα μικρόβια από τα ανθρώπινα κύτταρα που βοηθούν στην προστασία μας από τη μόλυνση από τη νόσο που προκαλούν τα βακτηρίδια."

«Έχουμε ανακαλύψει το πονηρό τέχνασμα της Salmonella ότι εισβάλει δηλαδή και εγκαταλείπει γρήγορα τα ευεργετικά μικρόβια στο έντερό μας."

Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρουν τα βακτηρίδια ενέργεια για να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν: η αναπνοή, η οποία χρησιμοποιεί κανονικά οξυγόνο, ή η ζύμωση, η οποία είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Το έντερο μας δεν έχει έτοιμη παροχή οξυγόνου και τα βακτήρια του εντέρου μπορούν  να πάρουν την ενέργειά τους από τη ζύμωση.
 Στη μελέτη τους, Bäumler και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η Salmonella Typhimurium προκαλεί οξεία φλεγμονή του εντέρου κατά την εισβολή της στην επιφάνεια του εντερικού τοιχώματος, όπου επιβιώνουν τα "μακροφάγα βλεννογονου".

  Αυτό εν μέρει σε ορισμένα βακτήρια σαλμονέλας έχει όντως χαθεί, αλλά πολλά περισσότερα βακτήρια στην πραγματικότητα επωφελούνται από το μηχανισμό αυτό, γιατί η ρίζες οξυγόνου παράγουν μία ένωση θείου που ονομάζεται tetrathionate, την οποία χρησιμοποιεί η Salmonella αντί για οξυγόνο για την αναπνοή.

Οι συγγραφείς έγραψαν ότι:
 «Τα γονίδια που παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης tetrathionate ως δέκτη ηλεκτρονίων παράγουν πλεονέκτημα ανάπτυξης για τα S. Typhimurium κατά τη διάρκεια του ανταγωνισμού της μικροχλωρίδας στον αυλό του εντέρου κατά τη φλεγμονή."

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για αυτήν την ανακάλυψη είναι ότι έχουμε γνωστό από το 1923 οτι η tetrathionate βοηθά τη Salmonella να καταπολεμίσει ανταγωνιστικά μικρόβια σε καλλιέργειες στο εργαστήριο.

Αυτό που δεν ξέραμε ήταν ότι η ένωση υπάρχει και στα σπλάχνα των ανθρώπων που ζουν, και, συνεπώς, μπορεί να παίζουν ρόλο στην τροφική δηλητηρίαση . (Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχαν κυρίως σε σάπια πτώματα και ιαματικές πηγές).

  Ο Bäumler και οι συνεργάτες του στο συμπέρασμα ότι:

  Οι λοιμογόνοι παράγοντες S.Typhimurium επάγουν τον φορέα υποδοχής, ενός νέου δέκτη ηλεκτρονίων που επιτρέπει στον παθογόνο παράγοντα να χρησιμοποιεί την αναπνοή για να ανταγωνιστεί με ζύμωσης τα μικρόβια του εντέρου."
 
 Μετάφραση: Τσιλιμίγκρα Δήμητρα, φοιτήτρια νοσηλευτικής

Πηγή: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=el&sl=en&u=http://www.medicalnewstoday.com/articles/202269.php&prev=/search%3Fq%3Dmedical%2Bnews%26hl%3Del%26prmd%3Dn&rurl=translate.google.gr&usg=ALkJrhhTwpqXpxgMdOIMPv903VTiGAGz8g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου