Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αν ο αδερφός κάποιου έχει υποστεί ένα

Ένα στοιχείο για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να προέρχεται από την εμπειρία που είχαν τα αδέρφια κάποιου από τη συγκεκριμένη πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.
Άνθρωποι των οποίων αδελφός ή αδερφή υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν μέχρι 64% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς τέτοιο οικογενειακό ιστορικό, αναφέρουν Σουηδοί ερευνητές.
Ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν το εγκεφαλικό επεισόδιο στον αδερφό συνέβη όταν ήταν σχετικά νέος. Για παράδειγμα, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ένας αδερφός πριν την ηλικία των 56 ετών, ο κίνδυνος του αδερφού ή της αδερφής για εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου διπλασιάστηκε, ανακάλυψε η έρευνα.
Τα ευρήματα αφορούν την πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου-το ισχαιμικό-το οποίο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος αποκόπτεται από τον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα μπλοκαρίσματος αγγείου.
Ο ερευνητής Dr. Erik Ingelsson, του Karolinska Institute, στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι ασθενείς που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι καταδικασμένος να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αν εμφάνισε ο αδερφός του, δήλωσε ο Ingelsson. Ο αυξημένος οικογενειακός κίνδυνος μπορεί να μην οφείλεται μόνο σε γενετικούς παράγοντες, δήλωσε. Παρόμοιος τρόπος ζωής σε οικογένειες θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται -και ο τρόπος ζωής μπορεί να τροποποιηθεί.
Οι ερευνητές εστίασαν σε αρχεία νοσοκομείων και θανάτων για την περίοδο 1987 έως 2007.
Οι πληροφορίες περιέλαβαν περισσότερους από 30.700 άντρες και γυναίκες των οποίων τα αδέρφια είχαν την εμπειρία ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και περίπου 152.000 ενήλικες που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου σε αδέρφια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν αδερφό ή αδερφή με εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν μεταξύ 61 και 64% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό, να υποστούν εγκεφαλικό.
Όσοι είχαν ετεροθαλή αδέρφια με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετώπιζαν κίνδυνο κατά 41%.
Όσοι είχαν αδέρφια που εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο στην ηλικία των 55 και κάτω αντιμετώπιζαν 94% αύξηση στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου-σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο.
Το φύλο δεν φάνηκε να παίζει ρόλο στο βαθμό με τον οποίο το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου του αδερφού επηρέαζε τον δικό του κίνδυνο.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι εστίασαν μόνο στην εμφάνιση του εγκεφαλικού επεισοδίου και δεν ερεύνησαν το οικογενειακό ιστορικό για παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπόρεσαν να φτάσουν ως το βαθμό στον οποίο γενετικοί παράγοντες επηρέαζαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έναντι του ρόλου που παίζει η φύση.
Ωστόσο αν ο αδερφός κάποιου είχε εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί ενδεχομένως να είναι καλή ιδέα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε συνήθειες του τρόπου ζωής όπως διατροφή και άσκηση και να ελέγχει την αρτηριακή πίεση σε τακτικά διαστήματα, συμβούλευσε ο Ingelsson.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Circulation: Cardiovascular Genetics.’

 http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=17989

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου