Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Νέα αγωγή για τον καρκίνο του προστάτη περιορίζει τις παρενέργειες

Νέα τεχνική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη αρχικού σταδίου μπορεί ενδεχομένως να έχει λιγότερες παρενέργειες από τις υπάρχουσες θεραπείες, δηλώνουν ειδικοί.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Oncology’ υποδεικνύει ότι αγωγή με στοχευμένους υπέρηχους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανικανότητας και ακράτειας.
Ερευνητές δηλώνουν ότι θα μπορούσε να μεταμορφώσει μελλοντικές αγωγές, αν τα ευρήματα επαναληφτούν σε μεγαλύτερες έρευνες.
Κάθε χρόνο στη Βρετανία 37.000 άντρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη. Πολλοί αντιμετωπίζουν δύσκολο δίλημμα. Η νόσος σκοτώνει περίπου 10.000 άντρες το χρόνο αλλά ορισμένοι μπορεί να μην παρουσιάσουν επιδείνωση αν δεν ακολουθήσουν αγωγή.
Η συνήθης αγωγή με χειρουργείο ή ραδιοθεραπεία αφορά την αντιμετώπιση όλου του αδένα και μπορεί να βλάψει τον γύρω ιστό, με σοβαρό κίνδυνο παρενεργειών, περιλαμβανομένων της ακράτειας και της ανικανότητας.
Γιατροί στο University College Hospital του Λονδίνου πραγματοποίησαν την πρώτη δοκιμή χρησιμοποιώντας εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης, που στόχευε μικρές λωρίδες καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 41 ασθενείς.
Οι γιατροί χρησιμοποίησαν καθετήρα, που τοποθετήθηκε κοντά στον προστάτη, που εκπέμπει ηχητικά κύματα που θερμαίνουν τα κύτταρα που στοχεύονται στους 80C, ενώ προκαλείται ελάχιστη ζημιά στα περιβάλλοντα νεύρα και μυς.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Hashim Ahmed, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα, 12 μήνες μετά την αγωγή είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να αποφύγει τις παράπλευρες βλάβες. 9 στους 10 άντρες δεν είχαν ανικανότητα και κανένας δεν εμφάνισε ακράτεια.
Ο Ahmed δήλωσε ότι οι αρχικές ενδείξεις για τον έλεγχο του καρκίνου είναι επίσης πολύ καλές, αλλά πρέπει να αξιολογηθούν σε μεγαλύτερες έρευνες.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του προστάτη. Θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική για το κόστος αγωγή για το σύστημα υγείας και να προσφέρει στους άντρες με καρκίνο του προστάτη αρχικού σταδίου μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τη νόσο με πολύ λιγότερες παρενέργειες.
72χρονος ασθενής δηλώνει ότι η αγωγή, στην οποία υποβλήθηκε 2 χρόνια πριν ήταν μεγάλη επιτυχία. Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αγωγή και για την έλλειψη παρενεργειών.

 http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=18021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου