Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Περίπου οι μισοί καρκινοπαθείς πεθαίνουν από άλλη νόσο

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, πεθαίνουν από άλλη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα στον καρκίνο, στο Σικάγο.
Ο ερευνητής Dr. Yi Ning, του Virginia Commonwealth University στο Richmond, δήλωσε ότι 51% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο τελικά πέθαναν από αυτόν αλλά το 49% πέθαναν από άλλες παθήσεις. Θεωρεί ότι αυτό σημαίνει πως οι γιατροί θα πρέπει να εργάζονται στην αντιμετώπιση της γενικής υγείας και όχι μόνο στην αντιμετώπιση της νόσου.
Ο Ning δήλωσε ότι μετά τον εντοπισμό του καρκίνου γιατροί και επιζώντες από καρκίνο δίνουν λιγότερη σημασία στην πρόληψη και αγωγή άλλων νόσων και επιπλοκών. Δεν θα πρέπει να παραμελούμε άλλες πλευρές της υγείας επειδή εστιάζουμε στον καρκίνο και να παραβλέπουμε χρόνιες παθήσεις, πρόσθεσε.
Ερευνητές εστίασαν για 18 χρόνια σε 1.807 επιζώντες από καρκίνο.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν καρκίνο μαστού, προστάτη, τραχήλου, πνεύμονα και παχέος εντέρου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων είχε επίσης άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση και διαβήτη. Η καρδιαγγειακή νόσος ήταν η κύρια αιτία θανάτου που δεν σχετιζόταν με τον καρκίνο.
Όσο περισσότερο επέζησαν οι ασθενείς μετά τη διάγνωση του καρκίνου τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να πεθάνουν από άλλη νόσο. Περίπου 34% πέθαναν εντός 5 ετών από άλλη πάθηση σε σύγκριση με 62,7% που πέθαναν εντός 20 ετών από την εμφάνιση του καρκίνου.
Μέρος της αιτίας που τα ποσοστά θνησιμότητας από προβλήματα που δεν είχαν σχέση με τον καρκίνο μπορεί να αυξάνονται είναι επειδή πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να επιζήσουν από τον καρκίνο και να ζήσουν περισσότερο.
Ο Ning δήλωσε ότι συνειδητοποίησε πως τα ποσοστά θνησιμότητας για ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του μαστού είχαν μειωθεί. Οι επιζήσαντες από καρκίνο ζουν πολύ περισσότερο σε σχέση με αρκετές δεκαετίες πριν. Έτσι με αυτή τη μεγάλη ομάδα επιζώντων από καρκίνο χρειάζεται να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη γενική υγεία των καρκινοπαθών, δήλωσε.

 http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=17921

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου